Voormalig GroenLinks kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen Nadya van Putten brengt haar stem uit - foto: The Daily Herald / Althea Merkman

Voormalig GroenLinks kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen Nadya van Putten brengt haar stem uit – foto: The Daily Herald / Althea Merkman

ORANJESTAD – D66 heeft de Europese verkiezingen in St. Eustatius gewonnen. Vijftig stemmers brachten donderdag hun stem op deze partij uit, zo bleek uit de officiële verkiezingsuitslag die vandaag bekendgemaakt werd.

 
Ondanks een door Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) uitgevoerde campagne, bleken de verkiezingen nauwelijks te leven. Slechts 145 van de 1.950 stemgerechtigde Statianen namen de moeite om in de als stembureau ingerichte openbare bibliotheek zijn of haar stem uit te brengen.

 
Onbekend
Veel Statianen gaven onbekendheid met de verkiezingen en met de kandidaten voor het Europese Parlement als reden om niet te gaan stemmen. Onder degenen die wel hun stem uitbrachten, kwam partij Ikkiesvooreerlijk.eu als tweede uit de bus.

 
De partij met Armando Lampe uit Curaçao op de lijst was goed voor twintig stemmen. GroenLinks werd de derde partij op Statia met vijftien stemmen. De PvdA en SP ontliepen elkaar niet veel, met respectievelijk twaalf en elf stemmen.

 
Het CDA en de PVV waren allebei goed voor vijf stemmen. De Partij voor de Dieren kreeg een stem meer dan de VVD, die op drie stemmen bleef steken. ChristenUnie/SGP en De Groenen kregen elk twee stemmen, en de Piratenpartij één. Er werden negen blanco stemmen en zes ongeldige stemmen uitgebracht, aldus het hoofdstembureau in Bonaire.

 
Door John van Kerkhof