Trumane Trotman sluit het koninkrijks jeugdparlement onder het toeziend oog van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut - foto Today / Milton Pieters

Trumane Trotman sluit het koninkrijksjeugdparlement onder het toeziend oog van Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het eerste Koninkrijksjeugdparlement is donderdagmorgen afgesloten met de presentatie van enkele concrete plannen door de vijftig deelnemers. Aruba’s minister van Onderwijs, Michelle Winklaar, kondigde aan dat het volgende jeugdparlement in 2017 in Aruba wordt gehouden. 

 
Winklaar zei ook dat ze de voorstellen van het jeugdparlement direct zal voorleggen aan het ministerie van Onderwijs in Oranjestad.

 
Ten overstaan van prinses Beatrix en een zaal vol hoogwaardigheidsbekleders presenteerden Dwayne Griffith (Team St. Maarten) en Jibbe Verhave en Mahamad Xasan (Team Nederland) de oplossingen en acties die het evenement heeft opgeleverd.

 
Griffith kondigde in een gepassioneerde voordracht de lancering aan van een Koninkrijks Youtube kanaal. De introductie video wordt gepresenteerd voor Koninkrijksdag (15 december). Daarna zal iedere week een korte video worden toegevoegd uit een van de landen.

 
Onderwijs
Jibbe Verhage kondigde een initiatief aan om voortgezet onderwijs in het Caribisch gebied te promoten en Mahamad Xasan presenteerde plannen om Caribische studenten in Nederland beter op te vangen en te begeleiden, onder meer via een Koninkrijks Carrière Website en een buddy-mentor systeem. Studenten vertrekken vaak met gebrekkige informatie naar Nederland, waar de cultuurschok leidt tot veel studie-uitval.

 
Eerste exemplaar
De president van het Koninkrijksjeugdparlement, Trumane Trotman, bood het eerste exemplaar van de resoluties aan prinses Beatrix aan. Later sloot Trotman met een klap van haar voorzittershamer deze eerste bijeenkomst van het jeugdparlement.

 
Door Hilbert Haar