Een promotiebord voor de EU-verkiezingen met de tekst "You'll be voting too, right?" - foto: Hazel Durand

Een promotiebord voor de EU-verkiezingen met de tekst “You’ll be voting too, right?” – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – “De interesse van de Europese Unie om in lokale projecten te investeren is reden genoeg om te stemmen,” zegt Rosalyn Johnson. “Ik weet dat mensen van het Europees Ontwikkelingsfonds regelmatig naar Saba komen.”

 
Sabanen konden vandaag voor de eerste keer rechtstreeks stemmen voor de Europese Verkiezingen. Van de 817 stemgerechtigden hebben 116 mensen gestemd, ongeveer 14 procent. Het stemlokaal op Saba, waar het de hele dag rustig was, werd bemand door zes personen.

 
Mensen op Saba hebben gemixte gevoelens over het Europese verkiezingen. Veel Sabanen wisten niet dat de Europese verkiezingen vandaag waren, ondanks dat er een groot promotiebord op het eiland staat.

 
“Ik weet niets over de kandidaten en ik zie ze ook niets doen voor Saba. Als ze interesse hadden in deze eilanden, dan hadden we al veel eerder iets van ze gehoord en niet pas toen de stemkaarten werden uitgedeeld”, zegt Alison Hassell.

 
Democratie
“Ik heb gestemd. Ik vind het belangrijk om te stemmen, het recht om te stemmen is de basis van onze democratie, en daarom heel belangrijk. We merken hier helaas weinig van de campagnes van de verschillende partijen, maar we moeten niet vergeten dat de Europese Unie ook hier actief is, bijvoorbeeld bij de financiering van sociale woningbouw op Saba,” zegt Koen van Laar.

 
Het eiland krijgt subsidies uit het Europese Ontwikkelingsfonds, die tot nu toe vooral gebruikt zijn voor sociale woningbouw.

 

Het stemlokaal werd bemand door zes personen - door Hazel Durand

Het stemlokaal werd bemand door zes personen – foto: Hazel Durand