Peter van de Mosselaar, kandidaat voor de nieuwe lijst ‘ikkiesvooreerlijk.eu’ brengt zijn stem uit - foto: Extra Bonaire

Peter van de Mosselaar, kandidaat voor de nieuwe lijst ‘Ik Kies voor Eerlijk’ brengt zijn stem uit – foto: Extra Bonaire

KRALENDIJK – Op Bonaire is slechts twaalf procent van de stemgerechtigden gaan stemmen. Onofficieel is al bekend dat de lijst ‘Ik Kies voor Eerlijk’ de meeste stemmen heeft gekregen.

 
Op Bonaire zijn 1.349 personen gaan stemmen van de in totaal 11.225 stemgerechtigden. In totaal zijn er 1.277 (11.4 procent) geldige stemmen uitgebracht. In Nederland zijn de voorlopige resultaten per partij bekend door middel van onderzoeken, de zogenoemde exit polls. Op Bonaire, Saba en sint Eustatius zijn geen exit polls gehouden.

Belkis Osepa in gesprek met Irma de Graaf

De Kiesraad in Nederland (centraal stembureau) heeft de openbare lichamen (BES) in een brief nadrukkelijk eraan herinnert dat de voorlopige uitslagen niet bekend mogen worden gemaakt aan de media, zelfs niet onder embargo.

 
Regels
Dit mag pas gebeuren na de sluiting van alle stembureaus in de lidstaten van Europa. Dat is aanstaande zondag 25 mei om 5 uur lokale tijd. Plaatsvervangend voorzitter van het Hoofdstembureau Irma de Graaf is kort hierover: “Wij houden ons aan de regels. We mogen de voorlopige resultaten niet doorgeven en doen dat dus ook niet.”

 
Van de 1.950 stemgerechtigden op Statia hebben 145 mensen gestemd. Dat is 7,4 procent van het totaal. Op Saba heeft 14,2 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht.

 
Door Belkis Osepa