Een handvol MFK-aanhangers verzamelde voor het gebouw van het Openbaar Ministerie om hun leider aan te moedigen - foto: Dick Drayer

Een handvol MFK-aanhangers verzamelde voor het gebouw van het Openbaar Ministerie om hun leider aan te moedigen – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Ex-premier Gerrit Schotte blijft langer vastzitten, maar zijn partner Cicely van der Dijs is vanavond vrijgelaten. Zij wordt nog wel verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte.

 
Dat heeft officier van Justitie Guillano Schoop bevestigd. Hij treedt als woordvoerder in de zaak ‘Babel’. “Uiterlijk maandag zal er over de heer Schotte een besluit worden genomen, mevrouw Van der Dijs is vanavond heengezonden”, aldus Schoop.

 
Dossiers
Het Openbaar Ministerie had om verlenging van de in verzekeringstelling gevraagd. Dit zou inhouden dat zowel Schotte als Van der Dijs nog eens acht dagen vast zouden zitten, maar de rechter-commissaris besloot vanavond anders. De zitting zou om vier uur vanmiddag beginnen, maar werd uitgesteld doordat de behandeling van eerdere zaken uitliep, en doordat de advocaat van Schotte en Van der Dijs had verzocht het dossier eerst met zijn cliënten door te nemen.

 
Een handvol MFK-aanhangers verzamelde voor het gebouw van het Openbaar Ministerie om hun leider aan te moedigen. Onder hen ook Amerigo Thodé, Statenlid van de MFK. Hij vindt dat het lang geduurd heeft voordat de Van der Dijs in vrijheid is gesteld. “Dat besluit had allang genomen moeten worden, het is een jonge moeder met een baby van drie maanden. Het kind hoort bij de moeder, dit is kindermishandeling. Hoe wordt er hier door het Openbaar Ministerie gemeten? Zijn dat geen mensen? Hebben zij nooit een baby gehad?”

 
Tot slot concludeert Thodé dat de rechter-commissaris niet meegaat in de eis van het OM, omdat uiterlijk maandag pas een besluit over Schotte wordt genomen. “Ik hoop dat hij een onafhankelijk oordeel treft, dat justitie civiliseert.”

 
Door Anneke Polak