Stembureau Jong Bonaire Foto Belkis Osepa

Stembureau Jong Bonaire – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Bonairianen komen ’s ochtends mondjesmaat het stemlokaal bij Jeugdhuis Jong Bonaire binnenlopen om hun stem uit te brengen voor de Europese Verkiezingen. Niet alleen in Nederland, maar ook op Bonaire is het lastig om mensen enthousiast te krijgen voor Europa.

Op Bonaire kunnen 11.229 personen hun stem uitbrengen op de kandidaten voor het Europees parlement. Tot twaalf uur ’s middags hebben ruim 250 personen hun stem uitgebracht in één van de drie stembureaus op het eiland.

Een reportage van Belkis Osepa

Stemwijzers
De stemmers zijn het met elkaar eens: “Het is belangrijk om gebruik te maken van je stemrecht”. De meesten hebben zich voorbereid door informatie in te winnen of door stemwijzers in te vullen.
Het Europees parlement kan wel degelijk iets betekenen voor Bonaire, vindt historicus Arthur Sealy. De BES-eilanden kunnen gebruik maken van fondsen en subsidies. Vooral op het gebied van de economische ontwikkeling, industrie, landbouw en onderwijs kunnen de eilandbewoners hun voordeel halen.

Ouwehoeren
Sealy: “Daar in de commissies over mensenrechten, landbouw en rechtspraak kunnen we onze zaken aankaarten. Hier wordt alleen maar geouwehoerd en wordt geen moer gedaan. Dat moet veranderen.”
Peter van de Mosselaar van de nieuwe lijst ‘Ik Kies voor Eerlijk’ is desondanks de lage opkomst verheugd. “Toen ik met de campagne begon, had ik het gevoel dat niemand ging stemmen. Ik heb de indruk dat toch een groep is gemotiveerd.”

Door Belkis Osepa