Leden van het  stembureau sorteren de uitgebrachte stemmen. Foto Today / Hilbert Haar

Leden van het stembureau sorteren de uitgebrachte stemmen – foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – De exit polls in Nederland suggereren het en de uitslag van de Europese verkiezingen in Sint Maarten bevestigen het – D66 is de grote winnaar. Met 32.5 procent van de uitgebrachte stemmen liet D66 alle concurrenten ver achter zich.

 
De Europese verkiezingen leven nauwelijks in Sint Maarten. Bij de laatste eilandsraadverkiezingen in september 2010 waren er rond de 19.300 stemgerechtigden, waarvan er uiteindelijk 13.700 hun stem uitbrachten. Stemgerechtigde Sint Maartenaren waren ook gerechtigd aan de Europese verkiezingen mee te doen.

 
De Partij van de Arbeid kwam als tweede uit de bus met 21.4 procent, gevolgd door het CDA met 12.3 procent. De VVD en GroenLinks moesten het doen met 7.8 procent, terwijl de PVV, de anti-Europa partij van Geert Wilders, bleef steken op de zesde plaats met slechts 6.5 procent.

 
Opkomstpercentage
De Nederlandse Vertegenwoordiging registreerde slechts 178 geïnteresseerden. Hiervan leverden uiteindelijk 158 kiezers een stembiljet in, waarvan 154 geldige stemmen overbleven. Dat is een opkomstpercentage van 0.82 procent.

 
De stemmen werden donderdagmiddag na het sluiten van het stemlokaal op het kantoor van de Nederlandse Vertegenwoordiging in het openbaar geteld. In Nederland wordt de uitslag pas op zondag bekend gemaakt. D66 kreeg 50 stemmen, de PvdA 33, het CDA negentien, de VVD en GroenLinks ieder twaalf en de PVV tien. De overige stemmen gingen naar diverse splinterpartijen.

 
Door Hilbert Haar