Justitie deed eind vorig jaar een inval bij Gerrit Schotte - foto: Dick Drayer

Justitie deed eind vorig jaar een inval bij Gerrit Schotte – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD –  Oud-premier Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs, zijn vanmiddag door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. De komende twee dagen zullen zij nader verhoord worden. De twee hebben ondertussen contact gehad met hun advocaat.

Over twee dagen zal bekeken worden of de oud-premier en zijn vriendin nog eens acht dagen ‘verlenging in verzekeringstelling’  krijgen opgelegd, of dat ze vrijgelaten worden.

Schotte werd eerder vanochtend vroeg, na een televisie-interview bij zender CBA, aangehouden door de Landsrecherche in verband met de zaak Babel. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Later op de ochtend werd Van der Dijs thuis aangehouden.

Anneke Polak praat met getuige van de arrestatie Oscar van Dam

De advocaat van het stel, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, wil nog niet reageren. Vorige week deed hij aangifte tegen het Openbaar Ministerie, omdat hij stelt dat de MOT-meldingen (52 ongebruikelijke geldtransacties) nooit gelekt hadden mogen worden. Hij verdenkt het OM ervan hieraan meegewerkt te hebben. Ook spreekt de advocaat van een ‘politiek gemotiveerde’ zaak en ‘tunnelvisie’ .

De politieke partij van Schotte, de MFK, heeft overleg gehad bij het partijkantoor. Statenlid Amerigo Thode wil eerst met het partijbestuur rond de tafel te gaan voordat hij reageert op de arrestatie van zijn politiek leider.

In december vorig jaar werden onder meer in het huis van Schotte en Van der Dijs en in het partijgebouw van de MFK huiszoekingen gedaan, waarbij documenten in beslag zijn genomen.

Door Anneke Polak