PHILIPSBURG – De Algemene Rekenkamer heeft opnieuw een onthutsend rapport gepubliceerd, dit keer over het financieel jaarverslag 2012 van het land Sint Maarten.

 
Hieruit blijkt volgens de auditors dat de ministeries geen controle hebben over hun financiële huishouding en dat de staatsboekhouding ‘vergissingen’ van bijna 46 miljoen gulden bevat. De rekenkamer duidt in het rapport verder op de chaos bij het Misdaadbestrijdingsfonds en bij de geheime dienst.

 
Het Misdaadbestrijdingsfonds wordt beheerd door de minister van Justitie. In 2012 was dit de inmiddels afgetreden Roland Duncan. Er is echter geen enkele duidelijkheid over hoeveel geld er in dit fonds binnenkomt en hoe beschikbare fondsen worden besteed.

 
Wel staat vast dat het fonds eind 2011 2.3 miljoen gulden bevatte, en eind 2012 nog maar 2 miljoen. Wat er met het verschil van 300.000 gulden is gebeurd, is onduidelijk.

 
Uitleg
De rekenkamer beveelt aan om het ministerie van Justitie uitleg te laten geven aan het parlement. Bij de geheime dienst VDSM trof de rekenkamer een soortgelijke situatie aan. Er vindt geen audit plaats van de geheime uitgaven en dit zou volgens de rekenkamer wel moeten gebeuren.

 
Verbeteringen
Minister van Financiën Martin Hassink schreef in een reactie dat hard wordt gewerkt aan de verbetering van het financieel management, maar dat verbeteringen niet zo snel tot stand komen door capaciteitsbeperkingen.

 
Door Hilbert Haar