Prinses Beatrix opende het Koninkrijks jeugdparlement - foto Today / Milton Pieters

Prinses Beatrix opende het Koninkrijks jeugdparlement – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG –“We delen een geschiedenis van tweehonderd jaar binnen één koninkrijksverband en die is van ons samen”, zei prinses Beatrix dinsdag bij de opening van het eerste Koninkrijksjeugdparlement.

 
Iedere generatie kijkt op zijn eigen manier naar verleden, heden en toekomst, zei de prinses. “Elke nieuwe generatie heeft behoefte eigen accenten te zetten en een eigen koers te bepalen. In een democratie kan dat niet zonder ontmoeting en debat.”

 
Beatrix noemde de locatie Sint Maarten waardevol. “Voor mensen uit Nederland – jong en minder jong – kan het verfrissend zijn in deze omgeving na te denken over onze toekomst. De passaat die over Sint Maarten waait geeft een andere gevoelsatmosfeer dan de zuidwester bij Hoek van Holland. Een cacaoboom bij Philipsburg geeft een andere schaduw dan een Hollandse eik bij Burgh Haamstede.”

 
Positieve krachten
Beatrix zei verder dat het goed is “oog te hebben voor wat ons verbindt en voor de positieve krachten die overal in het koninkrijk werkzaam zijn. Voor mensen van mijn generatie geeft het vertrouwen zoveel jonge mensen te zien die zich medeverantwoordelijk voelen voor onze gezamenlijke toekomst. Uw enthousiasme is aanstekelijk.”

 
Het Koninkrijksjeugdparlement is tot en met donderdag bijeen. Dan komen de debatteams van Nederland, Aruba, Curaçao, de BES-eilanden en St. Maarten met een gezamenlijke slotverklaring waarin zij aanbevelingen doen.

 
Door Hilbert Haar