De ambassadeurs van de vijf debat teams -  foto Today / Hilbert Haar

De ambassadeurs van de vijf debat teams – foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Prinses Beatrix opent morgen het eerste koninkrijksjeugdparlement op de Universiteit van Sint Maarten. Vijftig jongeren verdeeld over vijf teams doen hier aan mee.

 
Projectleider Ron van der Veer zegt dat de jongeren over gevoelige onderwerpen zullen debatteren, zoals het recht om overal in het koninkrijk te mogen wonen en de vraag of iedereen in het koninkrijk Nederlands zou moeten spreken. Onderwijs, kinderrechten en duurzame ontwikkeling komen ook aan de orde.

 
Toekomst
De voorzitter van het Comité 200 Jaar Koninkrijk, voormalig Staatsecretaris Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld-Schouten, zei gisteren tijdens een persconferentie in Philipsburg dat het jeugdparlement de gezamenlijke toekomst zal bediscussiëren. “Elkaar leren kennen, respect hebben voor elkaars verschillen en van elkaar leren,” zo somde zij de doelstellingen op.

 
Trumane Trotman, de ambassadeur van St. Maarten’s debatteam zei dat voor haar met deelname aan het jeugdparlement een droom is uitgekomen. “Dit gaat niet over winnen of verliezen, maar over samenkomen,” zei ze.

 
Het jeugdparlement komt met een slotverklaring waarin de deelnemers zullen stellen wat zij persoonlijk gaan doen om hun aanbevelingen werkelijkheid te maken.

 
Door Hilbert Haar