Verkiezingskandidaten tijdens Europees-Caribisch verkiezingsdebat - foto: Jamila Baaziz

Verkiezingskandidaten tijdens Europees-Caribisch verkiezingsdebat – foto: Jamila Baaziz

ROTTERDAM – Hoe kunnen de Cariben een stem krijgen in Europa? Wie kan hun belangen overbrengen en wat hebben de eilanden er eigenlijk aan?

Die vragen stonden centraal tijdens een Europees-Caribisch verkiezingdebat waar negen verkiezingskandidaten Caribische stemmen probeerden te winnen.

Verslag van Europees-Caribisch verkiezingsdebat (bijdrage: Jamila Baaziz)

“Ik denk niet dat er iets gaat veranderen. Die politici beloven van alles, maar sommigen lijken zelf ook niet erg overtuigd van hun verhaal”, zegt een oudere man in een bodywarmer na afloop. “Ze zeggen ‘ALS ik het in parlement kom ga ik dit en dat doen’. Nou, dat zegt toch wel wat.”

Niet alle aanwezigen bij het OCaN-debat in het Rotterdamse Millinxparkhuis zijn overtuigd van de goede bedoelingen van de aanwezige verkiezingskandidaten. Toch zijn er – ondanks de zomerse avond- ruim veertig mensen gekomen om meer te horen over de Caribische belangen in het Europees parlement.

Visies
Aan de hand van vijf stellingen proberen de verkiezingskandidaten hun partijvisie zo goed mogelijk over te brengen. Die visies staan soms ver van elkaar af, zo blijkt al snel. D66’er Raoul Boucke concentreert zich op wat zijn partij al bereikt heeft voor de Cariben: “Wij hebben ervoor gezorgd dat de Cariben ook Europees geld kunnen krijgen voor natuur en milieu. Beoordeel ons op wat we hebben gedaan, niet op beloftes.” Maar partij Artikel 50 is faliekant tegen Europa en wil er helemaal vanaf.

De jonge CDA’er Marc Frans is de enige die ook campagne heeft gevoerd op de eilanden. Hij hoopt met de ervaringen en informatie die hij daar op heeft gedaan echt de Caribische belangen te kunnen vertegenwoordigen. “Als je daar eenmaal aan tafel zit, kun je werken aan de brugfunctie van de Cariben tussen Europa en Latijns-Amerika. Daar hoor je welk land waarin interesse heeft en dan kun je verbindingen gaan leggen.”

Belangrijk
De Arubaanse oud-minister Mito Croes is er heilig van overtuigd dat Europa geen ver-van-mijn-bed-show zou moeten zijn. “Je ziet het pas als je het door hebt”, zegt hij op Cruijffiaanse wijze. In zijn openingstoespraak maakt hij duidelijk dat Europa belangrijker is voor de Cariben dan veel mensen denken. Sterker nog: een vertegenwoordiger in het Europees parlement is volgens hem noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Croes ziet economische en creatieve kansen voor de eilanden als zij hun strategische positie voor de Latijns-Amerikaanse kust gezamenlijk uitbuiten: “Europa is nu al de grootste investeerder in Latijns-Amerika. Wij moeten ons als eilanden niet isoleren, maar onze sterke kanten inzetten en zoeken naar synergie met anderen.”

Integratie
Ook het publiek roert zich tijdens het debat. Bij het bespreken van een stelling over kennismigranten en integratie maken enkele aanwezigen zich druk over de vele Europese-Nederlanders die zich op Bonaire vestigen. Hoe gaan zij integreren? Ook de milieuvervuiling op Curaçao door Shell komt voorbij. Maar daarop hebben de politici geen pasklaar antwoord. Het is immers aan de eilanden zelf om daarvoor te zorgen. Alleen SP’er Alexander van Steenderen suggereert een oplossing: eerst moet de onderlinge relatie tussen Nederland en de eilanden versterkt worden. Dan zijn daarna de banden in Europa aan de beurt.

Door Jamila Baaziz