David van Delft en Guus Schram foto Belkis Osepa

David van Delft en Guus Schram – foto Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het Openbaar Ministerie Bonaire, Sint Eustatius en Saba (OM BES) is doortastend door hoofdofficier van Justitie David Van Delft geleid, aldus procureur-generaal Guus Schram. “Je hebt een parket opgebouwd waar je oprecht trots op kan zijn.”

 
David van Delft nam vrijdag afscheid, na 7,5 jaar werkzaam te zijn geweest op Bonaire. Volgens de procureur-generaal was Van Delft de ideale man om de klus na 10-10-10 te klaren. “Met weinig middelen heeft hij de post Bonaire gerund met mooie resultaten toen en nu. Het is een parket dat met gemak de concurrentie aan kan gaan met grote broers Sint Maarten en Curaçao.”

PG Guus Schram tijdens afscheid David van Delft

Zorgen
Van Delft gaat in Nederland nog een half jaar voor het OM werken voor zijn vervroegde pensioen. Schram geeft aan het erg jammer te vinden dat er weinig belangstelling is om op de eilanden als officier van Justitie te werken. “Ik wil daar wat aan te doen door een uitzendingstraject of het ontwikkelen van ‘buddyparketten’ tussen hier en Nederlandse parketten.”

 
Markante persoonlijkheden
Schram hoopt dat in de toekomst meer bijzondere en markante persoonlijkheden als Van Delft bij het OM komen werken. “Vroeger zat het OM er vol mee. In mijn beleving lijkt het te verdwijnen. Daar maak ik me wel zorgen over. Als we als OM onze rol in de maatschappij willen blijven spelen, hebben we dit soort markante persoonlijkheden nodig. Het geeft het OM reliëf en smoel. Het maakt het OM echt en alleen als we echt zijn, kunnen we deel uitmaken van de maatschappij.”

 
Door Belkis Osepa