Belastingontvanger Alfonso Trona - foto: Dulce Koopman

Belastingontvanger Alfonso Trona – foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – De betaling van de nominale premie van de algemene basisverzekering is uitgelopen op een fiasco. Aanstaande maandag gaan de deurwaarders van de Belastingdienst beslag leggen op de salarissen van meer dan 80.000 mensen. Alfonso Trona, Belastingontvanger van Curaçao, zegt dat slechts een klein gedeelte van de meer dan 95.000 verzekerden die in het bezit zijn van een dokterskaart, de 82 gulden betaald heeft.

In februari 2013 ging de basisverzekering in. De verzekering bestaat uit verschillende onderdelen. Burgers dienen de nominale bijdrage te voldoen. Verzekerden die ouder zijn dan 18 jaar en over een inkomen van minstens 12.000 gulden per jaar beschikken moeten 82 gulden afdragen.

Volgens de wet moet per 30 januari van elk belastingjaar de burger ten minste de helft van de premie betaald hebben. Per 30 juni van hetzelfde belastingjaar dient de tweede helft voldaan te worden.

Van de 95.000 verzekerden die bij de SVB zijn ingeschreven en die beschikken over hun verzekeringspasje, hebben slechts 9.500 mensen betaald.

Het nog te ontvangen geld vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de inkomsten die de regering binnen moet krijgen om zorg te kunnen leveren.

Door Dulce Koopman