Dexter Hyman komt aan bij de rechtbank. Foto Today / Milton Pieters

Dexter Hyman komt aan bij de rechtbank – foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft donderdag nog geen beslissing genomen over de mogelijke uitlevering van ambtenaar Dexter Hyman aan de Franse justitie, die de 34-jarige bode wil aanhouden voor een bijna twaalf jaar oude moord.

 
Het Hof deed een tussenuitspraak, waarin elke beslissing werd opschort. De rechters ontdekten dat het feitelijke uitleveringsverzoek van de Franse autoriteiten niet in het dossier zit. Het Hof gaf het Openbaar Ministerie gisteren de gelegenheid dit stuk alsnog te presenteren. Het Hof wil ook nadere uitleg over de procedure die de Fransen gaan volgen na de uitlevering.

 
Advocaat Geert Hatzmann en familie en vrienden van de ambtenaar waren lichtelijk onthutst toen bleek dat de uitspraak op het afgesproken tijdstip niet voorhanden was. Het duurde drie kwartier voordat het stuk door het Hof in Curaçao werd aangeleverd.

 
Blunders
De Franse autoriteiten verdenken Hyman van de moord op de 40-jarige Michel Campanella, op 7 september 2002. Hyman was destijds vrijwel direct als verdachte in beeld. Door een aaneenschakeling van blunders en communicatiestoornissen kwam het er maar niet van om hem aan te houden.

 
Hyman werd in 2009 in Guadeloupe tot vijftien jaar veroordeeld, maar hij krijgt na uitlevering een nieuw proces. Het bewijs waarop het vonnis uit 2009 is gebaseerd, is volgens zijn advocaat uitermate zwak. De zaak wordt voortgezet op dinsdag 3 juni, met een videoconferentie tussen het Hof in Curaçao en de rechtbank in Philipsburg.

 
Door Hilbert Haar