De politie heeft de foto's van twee ontsnapte gevangenen, Eni Carmelia (r) en Liomar Winklaar verspreid

De politie heeft foto’s van twee van de ontsnapte gevangenen, Eni Carmelia (l) en Liomar Winklaar (r), verspreid

WILLEMSTAD – De klopjacht op voortvluchtige gevangenen die vanochtend zijn ontsnapt uit het Sentro di Detekshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) is nog altijd in volle gang. Ook de marine en de kustwacht helpen bij de grootscheepse zoekactie.

 
De 26-jarige Liomar Winklaar en de 23-jarige Eni Carmelia wisten met twee andere gevangenen twee bewakers te overmeesteren, waarna ze er met hun wapens en mobiele telefoons vandoor gingen. Carmelia is veroordeeld voor een verkrachtingszaak, waarbij hij met zijn broers een OM-functionaris had ontvoerd en verkracht. Een van die broers, de zestienjarige Sherlendo Carmelia, ontsnapte eind april al uit het Gouvernements Opvoedings Gesticht (GOG). Ook hij is nog altijd voortvluchtig.

Maartje van der Maas (Marine) en Roderick Gouverneur (Kustwacht) over de klopjacht

Sindsdien is de omgeving bij Sea Aquarium en de wijk Koraal Specht afgezet door de politie en is een klopjacht op de voortvluchtige gevangenen gestart, vooralsnog zonder resultaat.

Combat trackers - foto: Marine

Combat trackers – foto: Marine

 
Combat trackers
De marine heeft vijf ‘combat trackers’ ingezet. “Die mensen zijn gespecialiseerd in het lezen van de omgeving en de natuur. Stel je voor dat de gedetineerden over een muur gesprongen zijn, zie je onder de muur een hoop omgewoelde aarde, en zij zullen zien om hoeveel personen dit dan bijvoorbeeld gaat, wat voor schoenen ze aan hadden enzovoort”, legt woordvoerder van de marine Maartje van der Maas uit.

 
Roderick Gouverneur, woordvoerder van de kustwacht, geeft aan dat een super rhib is ingezet om te patrouilleren. Ook de helikopter is gelijk ingeschakeld om de omgeving uit te kammen. De zoekactie naar vier verdachten werd vanmiddag gestaakt door kustwacht zonder resultaat, de marine en de politie zijn nog altijd bezig met de zoektocht. De politie, minister van Justitie Nelson Navarro en de directie van de gevangenis waren niet bereikbaar voor commentaar.

 
Door Anneke Polak