Dokwerkers protesteren bij ministerie van minister Palm

Dokwerkers protesteren bij ministerie van minister Palm – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Dokwerkers en uitzendkrachten van de Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) hebben vanochtend voor het eerst in het openbaar geprotesteerd tegen de overheid. De groep vertegenwoordigt ruim driehonderd dokwerkers die naar eigen zeggen jarenlang zijn uitgebuit.

 
De misstanden zijn destijds gesignaleerd maar nooit opgelost. Zo werd de groep in 1993 ontslagen en de volgende dag als uitzendkracht aangenomen. Daarbij verloren de werknemers al hun secundaire arbeidsvoorwaarden en werd er twee gulden per uur minder betaald voor hetzelfde werk.

Dick Drayer was vanochtend bij de demonstratie en maakte de volgende reportage

In 2011 is de overheid onder druk van juridische stappen een regeling aangegaan met de dokwerkers. Afgesproken werd dat een bedrag van ongeveer zeven miljoen gulden zou worden vrijgemaakt ter compensatie over de laatste vijf jaar. Een deel van dat geld is uitbetaald, maar de groep wacht nog steeds op het laatste deel, zo’n drie en een half miljoen gulden.

 
Beperkte speelruimte
Woordvoerder Otmar Anthony Arroyo zegt dat de groep niet uit is op problemen, maar dat de minister nu maar beperkte speelruimte heeft. De actie van vandaag is volgens Arroyo maar het begin.

 
Door Dick Drayer