PHILIPSBURG – Een Sint Maartense ambtenaar zit in uitleveringsdetentie voor betrokkenheid bij een twaalf jaar oude moord. De 40-jarige Michel Campanella werd op 7 september 2002 doodgeslagen tijdens een feestje aan de Franse kant van Sint Maarten.

 
Dexter Hyman, die al jaren als bode werkt voor de overheid aan de Nederlandse kant, was vrijwel direct in beeld als verdachte. Maar een opeenvolgende reeks van blunders en communicatiestoornissen zorgde ervoor dat Hyman nooit werd opgepakt.

 
In 2004 stuurden Franse autoriteiten een rechtshulpverzoek; drie jaar later volgde een internationaal arrestatiebevel. Hyman, die gewoon elke dag naar zijn werk ging, zou zijn ontsnapt. Met deze verzoeken is nooit iets gedaan. In 2009 veroordeelde een rechtbank in Guadeloupe Hyman tot vijftien jaar voor de moord, maar niemand kwam op het idee hem te arresteren.

 
Verkeersongeluk
In 2012 dienden de Fransen opnieuw een rechtshulpverzoek in, maar zelfs nadat Hyman bij een verkeersongeluk betrokken raakte – de St. Maartense autoriteiten informeerden hun Franse collega’s hierover – kwam het niet tot een arrestatie.

 
Pas in november vorig jaar verzocht procureur Noailles om Hyman’s arrestatie. Advocaat-generaal Taco Stein vaardigde het bevel tot voorlopige aanhouding uit op 15 november, maar het duurde tot 24 januari eer de bode in de kraag werd gevat.

 
Zwak bewijs
Vorige week behandelde het Hof het verzoek tot uitlevering, waartegen Hyman en zijn advocaat Geert Hatzmann zich hevig verzetten. De advocaat spreekt van een “Kafkaesque affaire die zijn weerga niet kent” en zegt dat het bewijs tegen zijn cliënt uitermate zwak is. Het Hof doet donderdag uitspraak.

 
Door Hilbert Haar