Het enige legale bordeel op Statia, The Cliff

Het enige legale bordeel op Statia, The Cliff

ORANJESTAD – St. Eustatius heeft ongeveer 4.500 inwoners, er is een legaal bordeel dat functioneert, een tweede dat wordt verbouwd en er is sprake van illegale prostitutie op tenminste drie andere locaties op het eiland.

 
Dat laatste is aan het licht gekomen omdat de exploitant van het legale bordeel had geklaagd over oneerlijke concurrentie.

Naeeda Aurangzeb van Radio Dichtbij Nederland in gesprek met Anneke Polak

Illegale prostitutie
Volgens exploitant Edward Durant van het legale bordeel The Cliff, zou er illegale prostitutie plaatsvinden in Gabriella’s Bar tegenover het vliegveld, in het café Stone Oven in het centrum van Oranjestad en bij een locatie genaamd Yolanda, op steenworpafstand van het bordeel. “Op die locaties wordt de mogelijkheid tot seks geboden en er is zelfs accommodatie voor dat soort diensten.”

 
Gezaghebber Gerald Berkel bevestigt dat het Openbaar Ministerie en de politie nu onderzoek doen naar illegale prostitutie op het eiland. Prostitutie wordt gedoogd op Statia om illegale prostitutie, mensenhandel en uitbuiting tegen te gaan. Dit beleid is geformuleerd toen het eiland op 10 oktober 2010 onder de Nederlandse wetgeving viel en er allerlei beperkingen op het gebied van immigratie van kracht werden.

 
Vergunning
Het werd toen onmogelijk om sekswerkers een vergunning te geven. De mensen reageerde verontwaardigd toen na 10-10-10 twee bordelen gesloten werden. “De behoeftigen zoeken hun heil elders. Dat heeft directe invloed op de openbare orde, goede zeden en volksgezondheid. Vrouwen, jonge vrouwen in het bijzonder, worden lastiggevallen op straat en in horecagelegenheden”, staat in het memorandum over het gedoogbeleid van Sint Eustatius.

 
De behoefte aan sekswerkers komt vooral door de aanwezigheid van veel mannelijke medewerkers bij de NuStar olieterminal en van zeelieden aan de wal. “Vrouwelijke partners voor deze mannen zijn afwezig”, staat droogjes in het memorandum.

 
Het aanbod van legale prostituees moet omhoog want momenteel zijn bij The Cliff, gelegen in de wijk Zeelandia, minder dan tien prostituees werkzaam. Bij The Cliff houden ze zich aan alle regels en wordt netjes belasting betaald. Die strenge regels gelden niet voor de plekken waar illegaal geprostitueerd wordt.

 
Medische test
Durant schreef vorig jaar al een brief aan de gezaghebber. Hij merkte toen op dat de dames in het illegale circuit vooraf geen medische tests ondergaan. “Ook worden ze niet regelmatig gecontroleerd, waardoor de gemeenschap in gevaar wordt gebracht voor een mogelijke uitbraak van ziektes via de mannen die gebruik maken van de diensten van deze dames.”

 
Durant vroeg in de brief om snel in te grijpen. Gezaghebber Berkel laat weten direct na ontvangst van de brief contact te hebben opgenomen met het Openbaar Ministerie. “Ook hebben we meldingen van andere mensen gehad dat er sprake zou zijn van illegale prostitutie en dus is het OM met hulp van de politie een onderzoek gestart. Er zijn nog geen feiten naar boven gekomen die de geruchten van illegale prostitutie bevestigen”, zegt Berkel.

 
Veiligheid
Tot een jaar terug bezat Statia twee bordelen, allebei in de wijk Zeelandia. Het tweede bordeel, Pink Reef, is gesloten omdat het niet voldeed aan de veiligheids- en gezondheidseisen, vertelt de gezaghebber. “Het gebouw was niet veilig en de badkamers waren niet hygiënisch. Momenteel wordt het pand hersteld en ik verwacht binnen afzienbare tijd een verzoek van dit bordeel om weer open te mogen.”

 
Door Anneke Polak