Dode geiten in de oliebrij van de overloop naast het asfaltmeertje - foto: Michelle da Costa Gomez

Dode geiten in de oliebrij van de overloop naast het asfaltmeertje – foto: Michelle da Costa Gomez

WILLEMSTAD – De illegale dump naast het overslagstation Curaçao Oil Terminal (COT) op Bullenbaai is nog niet opgeruimd en clandestien storten vindt er nog steeds plaats.

 
Na meldingen van burgers voerde het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een onverwachte controle uit en bestempelde de stortplaats ook als illegaal. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang was de enige parlementariër die vragen stelde, maar heeft nog geen antwoord gekregen van minister Bernard Whiteman van GMN.

 
Woordvoerder van het ministerie GMN, Jair Gonçalves, bevestigt dat de vervuiling in het gebied illegaal is en dat COT hier geen hindervergunning voor had. “We zijn langsgegaan bij de Isla voor een inspectie, ook in verband met de groene aanslag die in Marchena werd gevonden en tot in Curasol is terecht gekomen”, zegt de woordvoerder. “Niet alleen was er geen hindervergunning, de milieu afdeling van de raffinaderij wist niet eens dat de dump daar lag.”

 
Dode geiten
Bij een recent bezoek aan het gebied blijkt dat er hier en daar is gewerkt aan de opruiming. Veel is er echter niet verbeterd; naast een grote hoeveelheid dode leguanen liggen er nu ook geiten, gestikt in de oliebrij.

Drums met inhoud en vervuiling op de voorgrond - foto: Michelle da Costa Gomez

Drums met inhoud en vervuiling op de voorgrond – foto: Michelle da Costa Gomez

 
Het grootste deel van de administratieve papieren is weggehaald, een deel ligt nog begraven onder aarde of is over een aarden wal geschoven met een graafmachine. De zakken met straalgrit zijn weggehaald. Op sommige plekken is het materiaal uit de verteerde zakken uitgespreid over de bodem.

 
Er is nieuw afval gestort op het opgehoogde terrein. Daar ligt nu een rubberen stootkussen dat in havens wordt gebruikt tussen schepen en kade. De tonnen met inhoud staan er nog, en ook de gele olie absorberende booms zijn niet weggehaald of verwerkt. Het asfaltmeer staat er nog identiek bij.

 
Door Michelle da Costa Gomez

Foto: Michelle da Costa Gomez

Foto: Michelle da Costa Gomez