Constructie van de brug door de Simpson Bay Lagoon stimuleerde de economie - foto Today / Milton Pieters

Constructie van de brug door de Simpson Bay Lagoon stimuleerde de economie – foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De St. Maartense economie klimt uit het dal. De verbetering begon eind 2013 en de trend zet zich dit jaar voor, schrijft het departement voor Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie in haar Macro Monitor rapport dat gisteren is verschenen.

 
De lage groei in 2013 werd veroorzaakt door ontwikkelingen in de Amerikaanse en de Europese economie. St. Maartens export steunt voor 72 procent op inkomsten uit het toerisme.

 
Zwak punt
Deze eenzijdigheid is een zwak punt: het rapport beveelt aan nieuwe initiatieven te nemen om het toerisme steviger in het zadel te helpen, zoals de implementatie van het Toeristisch Statistisch Informatie System (TSIS) en de privatisering van het Toeristen Bureau.

 
Het rapport projecteert een 1.4 procent reële groei van het bruto binnenlands product in 2014. De inflatie, in 2012 nog 4 procent, zal dit jaar uitkomen op 1.8 procent. De werkloosheid zal op 11 procent blijven hangen, maar het rapport voorspelt tegelijkertijd dat, bij een gelijkblijvende bevolking van 39.000, er duizend meer mensen tot de arbeidsmarkt zullen toetreden.

 
De Macro Monitor stelt dat de overheid dit jaar 423 miljoen gulden aan inkomsten zal binnenhalen maar dat de overheidsuitgaven 18 miljoen hoger zullen zijn. St. Maarten sloot 2013 volgens de financieel toezichthouder Cft af met een begrotingstekort van 20 miljoen gulden.

 
Bouwsector
De aantrekkende economie steunt zowel op toenemende bezoekersaantallen als op de bouwsector. Grote projecten zoals de bouw van de brug over de Simpson Bay Lagoon hebben de economie een sterke impuls gegeven. Dit jaar zal de bouwsector ook een belangrijke bijdrage leveren aan de economische groei.

 
Door Hilbert Haar