Patrick Illidge wordt aangevoerd bij de rechtbank (archieffoto 23 januari 2014) - foto Today / Milton Pieters

Patrick Illidge wordt aangevoerd bij de rechtbank (archieffoto 23 januari 2014) – foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge heeft tussen 10 oktober 2010 en 30 september 2013, 150.000 dollar in steekpenningen aangenomen van Jaap van den Heuvel, eigenaar van het Bada Bing bordeel in Simpson Bay. Althans, zo luidt de aanklacht van het Openbaar Ministerie tegen de 48-jarige politicus.

 
Vandaag stond de pro-formazitting tegen beide verdachten op de rol, maar er kwam niemand opdagen omdat de advocaten zich onvoldoende voorbereid achtten. Officier van Justitie Gonda van der Wulp verdenkt de verdachten ervan de zaak op de lange baan te willen schuiven.

 
Aanklachten
De lijst aanklachten tegen Van den Heuvel blijkt veel langer dan aanvankelijk werd aangenomen. Het gaat om valsheid in geschrifte, witwassen (950.000 dollar), vrouwenhandel, overtreding van de Landsverordening buitenlandse werknemers, niet ingediende opgaven voor winstbelasting, opgave van te lage omzetten voor de omzetbelasting en uiteraard om de omkoping van Illidge.

 
Het OM beschuldigt Illidge van vuurwapenbezit en het aannemen van steekpenningen. In ruil hiervoor zou hij voor Bada Bing vergunningen, langere openingstijden en verlengde werkvergunningen voor prostituees regelen.

 
Data
Het OM wilde de zaak verdagen naar 29 oktober, maar dat blijkt de verjaardag van Illidge te zijn. Rechter Koos van de Ven wil volgende week met de advocaten de data voor de pro-formazitting en het proces vaststellen.

 
Door Hilbert Haar