Het graf van Helmin Wiels in Veeris - foto: Dick Drayer

Het graf van Helmin Wiels in Veeris – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De angst zit er goed in bij de vissers van Marie Pampoen. Veel van hen waren getuige van de moord op Helmin Wiels. Vandaag precies een jaar geleden.

 
Praten over die dag valt de meesten moeilijk. Wielbert Schoop is bereid om iets te zeggen, maar gevraagd naar wat hij die middag zag, bindt ook hij in. Bang omdat de opdrachtgever nog niet is gepakt: “Zolang die nog rondloopt, weet je nooit. Ik ben bang”.

Een reportage door Dick Drayer

Krakkemikkerig
Ruben Suriel, voorzitter van Akshon Sivil, zegt in principe niet bang te zijn. Met zijn burgerbeweging demonstreerde hij tegen de regering Schotte, waar Helmin Wiels overigens ook in zat. Voor Suriel is vooral het optreden van Justitie beschamend. Die zou net zo krakkemikkerig zijn als de politieke arena en de ambtenarij: “Een gevaar voor ons democratisch bestel”, aldus de actievoerder.

 
Aubert Wiels, de broer van Helmin ziet in de manier waarop zijn broer is vermoord vooral een signaal dat ook anderen in prominente posities geliquideerd kunnen worden. Als de opdrachtgever niet gevonden wordt, ziet het er slecht uit voor Curaçao. “Ik hou mijn hart vast”, aldus Aubert.

 
Organiseerde misdaad
Miguel Goede, bestuurskundige en politicoloog, sluit zich daarbij aan. Hij is positief gestemd, maar ziet dat Curaçao geweldig is veranderd onder invloed van de gebeurtenissen op 5 mei 2013. Net als voor Alex Rosaria, de leider van de huidige regeringspartij PAIS. Hem werd na de moord pas echt duidelijk hoe de georganiseerde misdaad is geïnfiltreerd in de politiek en andere instituties op Curaçao.

 
Door Dick Drayer