Gedeputeerde Chris Johnson bij de organoponics tuin - foto: Saba Reach Foundation

Gedeputeerde Chris Johnson bij de organoponics tuin – foto: Saba Reach Foundation

THE BOTTOM – Saba wil zelf beslissen hoe Nederlandse fondsen voor natuur en landbouw gebruikt worden. Volgens gedeputeerde Chris Johnson lopen de onderhandelingen met Nederland over landbouwprojecten via het natuur fonds vertraging op, omdat het ministerie van Economische Zaken onderscheid maakt tussen natuur en landbouw.


“Wij vinden dat we zelf de beslissing moeten nemen over de besteding van de fondsen, zeker omdat minister Ronald Plasterk (Koninkrijkrelaties) onlangs heeft gezegd dat de eilanden hun eigen prioriteiten moeten stellen. Wij hopen er voor juni uit te komen,” zegt Johnson.


Saba heeft vruchtbare grond dat ideaal is voor landbouw. Het verbouwen van eigen gewas is al jaren gebruikelijk. Waarnemend gezaghebber Franklin Wilson pleit ook voor het investeren in lokale landbouw. “Alle respectvolle naties in de wereld investeren in landbouw. Met ouderwetse landbouw hoeven we minder te importeren en kunnen we de hoge prijzen in supermarkten de kop indrukken”, zegt hij.


Organoponics tuin
Saba heeft momenteel een ‘organoponics’ tuin, die vorig jaar genomineerd is voor een Kroonappel van het Oranje Fonds. Organoponics staat voor organisch bio-intensief tuinieren. De tuin is deel van de non-profit ‘Social Workplace Organoponics Garden’. De stichting biedt arbeidskansen aan werklozen, die landbouweducatie krijgen en af en toe wetenschappers en stagiaires kunnen assisteren bij onderzoeken.


“Het verkopen van het gewas stimuleert sociale cohesie bij de leerlingen. Ze geven iets terug aan de gemeenschap door verkoop van lokale, gezonde en verse producten die relatief goedkoper zijn dan in de supermarkten”, legt directeur van de Saba Reach Foundation La-Toya Charles uit. Saba Reach Foundation is de stichting die verantwoordelijk is voor het beheer en de coördinatie van de Social Workplace Organoponics Garden.


Johnson denkt dat landbouw vooruit kan gaan als jonge Sabaanse ondernemers dit vak serieus gaan nemen. “Dan moeten ze wel winst uit kunnen boeken. Maar ik geloof dat er genoeg interesse is voor dit soort ondernemingen op Saba en St. Maarten”, meent hij.

Ramos bij de groenten- en fruitmarkt - foto: Saba Reach Foundation

Ramos bij de groenten- en fruitmarkt – foto: Saba Reach Foundation


De agronomic engineer van de tuin, Otto Manuel Anderez Ramos, deelt dezelfde mening. “De interesse in de organoponics tuin stimuleren we door middel van excursies met schoolkinderen.” Daarnaast is er elke woensdag een groenten- en fruitmark bij de tuin, die samen met lokale boeren georganiseerd wordt.


Champignonteelt
Saba Reach Foundation is onlangs gestart met een ‘Agriculture Re-stimulation’ onderzoek, in samenwerking met de Universiteit van Wageningen. In oktober vorig jaar heeft de stichting Giusseppe Alessandrelloas, master student Plant Sciences, als stagiaire ontvangen. Hij heeft met succes het onderzoeksproject uitgevoerd, waarin geconcludeerd is dat Saba de ideale condities heeft voor champignonteelt. Alessandrelloas heeft een handleiding voor champignonteelt gemaakt. Hij gaf wel aan dat er nagedacht moet worden over een goedkoop alternatief om champignons kweek kits te importeren.

Kinderen bezoeken de organoponics tuin - foto: Saba Reach Foundation

Kinderen bezoeken de organoponics tuin – foto: Saba Reach Foundation


Een andere stagiaire, Diederik Leutscher – een bachelor student van de Van Hall Larenstein Universiteit – heeft een map gemaakt waarin alle landbouwers in kaart zijn gebracht. Het verslag van Leutscher bevat ook de namen van bewoners die bij willen dragen aan de ontwikkeling van landbouw.


Ondersteuning
Johnson zegt dat het eilandbestuur weet dat de tuin veel sociale en educatieve voordelen heeft maar geeft aan dat het project waarover ze onderhandelen met Nederland, vooral focust op het ondersteunen van lokale boeren. “We willen dat eilandsraadsleden met oog op de lokale markt de leiding nemen bij dit project”, zegt Johnson.


Door Hazel Durand