Queen Beatrix Medical Center - foto: Anneke Polak

Queen Beatrix Medical Center – foto: Anneke Polak

ORANJESTAD – Het ziekenhuis van Sint Eustatius is in gesprek met een Statiaanse gynaecoloog die werkzaam is op Sint Maarten. Het eiland wil haar eigen gynaecoloog.

 
Zwangere vrouwen moeten nu nog naar Sint Maarten voor controle. Bij de eerste en tweede echo, na dertien en twintig weken zwangerschap, vliegt er een familielid mee. Bij de derde echo, als de vrouw 34 weken zwanger is, moet de enige verloskundige van het eiland mee. Dit is een enorme kostenpost voor het zorgverzekeringskantoor ZVK.

 
Echo-apparaat
Daar wil directeur Gerard Berkel van het Queen Beatrix Medical Center verandering in brengen. Binnenkort komt de gynaecoloog op gesprek, geeft hij aan. Een echo-apparaat is al sinds begin 2013 in het ziekenhuis aanwezig, maar er is niemand gecertificeerd om met dit apparaat te werken. “De verloskundige is in 2008 met een cursus echografie gestart, maar doordat er toen nog geen apparaat was, kon zij de cursus niet afronden. Eind mei zal zij de training hervatten.”

 
Doordat Statia een verloskundige heeft is thuis bevallen mogelijk, in tegenstelling tot Saba waar geen verloskundige is. Omdat er geen kraamzorg op Sint Eustatius is, neemt de verloskundige ook deze taak op zich.

 
Om het niveau van de lokale artsen te vergroten, wil Berkel een pacs-systeem aanschaffen. Hiermee kunnen echo’s, maar ook röntgenbeelden, worden doorgestuurd naar specialisten van het Sint Maarten Medical Center. “Zij kunnen dan meekijken, waardoor de kennis van de lokale artsen een boost krijgt.”

 
Door Anneke Polak