Winair is de enige maatschappij die vliegt vanaf Sint Eustatius - foto: Anneke Polak

Winair is de enige maatschappij die vliegt vanaf Sint Eustatius – foto: Anneke Polak

ORANJESTAD – Sint Eustatius wil betrokken worden in het besluitvormingsproces van het bestuur van luchtvaartmaatschappij Winair.

 
Volgens eilandraadslid Elvin Henriquez (UPC) zijn de prijzen sinds 15 april verhoogd met 6 procent en kost een retourticket naar Sint Maarten nu 250 dollar. Winair is de enige maatschappij die vliegt vanaf Sint Eustatius.

 
Brief
Henriquez heeft een brief gestuurd aan Rob Huyser, directeur Luchtvaart bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Nederland, waarin hij hem verzoekt om op korte termijn een bestuurder van Sint Eustatius bij de bestuursvergaderingen toe te laten.

 
“Noch de eilandsraad, noch het bestuurscollege van Sint Eustatius zijn op enigerlei wijze betrokken bij besluitvormingsprocessen van het bestuur van Winair. Voorheen was het eilandbestuur vertegenwoordigd in het bestuur van Winair opdat ook op die wijze een terugkoppeling naar de bevolking kon plaatsvinden”, schrijft Henriquez in de brief.

 
Bagage
Ook de kosten van bagage zijn verhoogd. Overvracht voor een eerste koffer is 40 dollar per kilogram, een tweede koffer, tas of doos kost 150 dollar. “Voor de inwoners die noodzakelijke goederen moeten kopen en voor toeristen die vanuit Sint Maarten Sint Eustatius wensen te bezoeken is dat onbetaalbaar.”

 
“Als eilandsbestuur worden wij niet vooraf geïnformeerd over ontwikkelingen en tariefwijzigingen. Volksvertegenwoordigers ervaren dat als buitengewoon onwelgevallig”, laat Henriquez weten.

 
Ook zou het aantal vluchten afgenomen zijn en is het maximum aantal passagiers verlaagd van zestien naar veertien, aldus Henriquez. Huyser laat desgevraagd weten: “Wij zullen de brief zo snel mogelijk integraal beantwoorden. We kunnen hier niet op vooruit lopen.”

 
Door Anneke Polak