Gymlerares Janine Douma met de enthousiaste schoolkinderen - foto: Anneke polak

Gymlerares Janine Douma met de enthousiaste schoolkinderen – foto: Anneke polak

ORANJESTAD – Een chaos van jewelste, alle 400 basisschoolkinderen van Sint Eustatius samen op één sportveld. In oranje shirts en met oranje doek op het hoofd zijn de kinderen klaar voor de Koningsspelen. Maar eerst ontbijten.

 
Hand in hand, netjes in de rij, wachten de kinderen op hun broodje, appel en glas melk. Ontbijt dat is overgevlogen vanuit Nederland voor de viering van de Koningsspelen, hier de ‘Kingdom Games’ genoemd. “Niet iedereen heeft ontbeten, dat wordt thuis vaak vergeten. Ze kunnen hier eerst eten en daarna vol energie aan de slag”, vertelt gymlerares Janine Douma.

Een reportage door Anneke Polak

Gedeputeerde van Sport Carlyle Tearr wenst de kinderen succes vandaag, maar de meeste leerlingen zijn al rennend en huppelend naar de eerste spellen vertrokken. Spellen zoals touwtrekken, kat-en-muis spel en hoogspringen.

Gezaghebber Gerald Berkel  moedigt de kinderen aan - foto: Anneke Polak

Gezaghebber Gerald Berkel moedigt de kinderen aan – foto: Anneke Polak

 
Met de zware ketting nog om de nek komt gezaghebber Gerald Berkel het sportveld op. Hij moedigt de kinderen aan en maakt bij ieder spel foto’s. Hij geniet duidelijk van het evenement: “Vroeger was er niet zoveel aanbod van sporten, wij gingen als kind op kamp met de scouting.”

 
Hoewel de meeste kinderen zich lijken te vermaken, is niet iedereen zich bewust van het Koninklijke karakter van deze spelletjesdag. Veel kinderen halen hun schouders op bij de vraag waar Kingdom Games voor staat. Slechts een enkeling weet dat het iets te maken heeft met koning Willem-Alexander. Het plezier is er echter niet minder om. “We doen niet aan een prijsuitreiking, meedoen is leuker dan winnen”, zegt Douma stellig.

 
Door Anneke Polak

Foto: Anneke polak