Een sterk veranderde Hiro Shigemoto - foto Facebook

Een sterk veranderde Hiro Shigemoto – foto Facebook

PHILIPSBURG – Voormalig minister van Financiën Hiro Shigemoto staat donderdag voor de rechtbank als verdachte in het zogeheten Piranha-onderzoek samen met Roberto Antonio G., de 61-jarige eigenaar van Global Advisory Services.

 
Het Openbaar Ministerie verdenkt G. ervan valse facturen voor een bedrag van 235.000 gulden (iets meer dan 131.000 dollar) te hebben ingediend bij de overheid en beschuldigt Shigemoto ervan “het mogelijk te hebben gemaakt dat Roberto G. zich via de staatskas verrijkte.”

 
De zaak kwam in december 2012 aan het licht. De Landsrecherche arresteerde eerst Roberto G. en later in dezelfde maand Shigemoto. Beide verdachten werden nog voor de kerst weer vrijgelaten. De nu 43-jarige Shigemoto, die een corpulent postuur had ten tijde van zijn ministerschap, is sindsdien onherkenbaar veranderd omdat hij na zijn arrestatie enorm is afgevallen. Hij heeft St. Maarten verlaten en woont nu in Fort Myers, Florida.

 
Regiezitting
Hoewel de rechtbankrol St. Maarten als Shigemoto’s geboorteplaats aangeeft, meldt de verdachte op zijn Facebook-pagina dat hij afkomstig is uit Japanese Village One in Hawaii. Hij is getrouwd met een dochter van voormalig Justitieminister Roland Duncan.

 
Het OM meldt in een persbericht dat het onderzoek van de Landsrecherche op 23 juni 2013 al was voltooid. Het is onduidelijk waarom het vervolgens zo lang heeft geduurd om de zaak voor de rechter te brengen.

 
De zitting op donderdag is een regiezitting waarin partijen nog nadere onderzoek wensen kenbaar kunnen maken. Het Openbaar Ministerie verwacht dat het inhoudelijk proces tegen het eind van dit jaar kan worden afgehandeld.

 
Door Hilbert Haar