Prinses Beatrix - foto: Jean Mentens

Prinses Beatrix – foto: Jean Mentens

PHILIPSBURG – Prinses Beatrix opent het Koninkrijksjeugdparlement dat van 20 tot en met 22 mei wordt gehouden in St. Maarten ter gelegenheid van de viering van het 200-jarig bestaan van het koninkrijk. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

 
Prinses Beatrix bezoekt St. Maarten van 19 tot 22 mei. Zij maakt van de gelegenheid gebruik om de plaatselijke afdeling van Unicef en de Natuur Stichting te bezoeken. Zij is van beide organisaties beschermvrouwe.

 
Debat
Het Jeugdparlement brengt vijftig jongeren uit het koninkrijk bijeen voor discussies over zaken als onderwijs, cultuur, duurzame ontwikkeling en kinderrechten. Teams van tien deelnemers uit Nederland, St. Maarten, Aruba, Curaçao en de BES-eilanden gaan met elkaar over deze onderwerpen in debat om al doende een visie op de toekomst van het koninkrijk te ontwikkelen.

 
Prinses Beatrix zal het evenement met een korte toespraak openen. Het Jeugdparlement vindt plaats op de Universiteit van St. Maarten.

 
Prinses Beatrix zal ook aanwezig zijn als de voorzitter van het Nationaal Comité 200 Jaar Koninkrijk, Ank Bijleveld, een geschiedenisboekje uitreikt aan onderbouwleerlingen van havo en vwo op de St. Maarten Academy. De titel van dit boekje is Eenheid en Verscheidenheid – 200 Jaar Koninkrijk, Nederland En De Zes Caribische Eilanden In Jaartallen.

 
Derde koninklijk bezoek
Met de komst van prinses Beatrix ervaart St. Maarten het derde koninklijk bezoek in een tijdsbestek van iets meer dan dertig maanden. In november 2011 bezocht koningin Beatrix het eiland tezamen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima en vorig jaar november deden de koning en de nieuwe koningin St. Maarten aan.

 
Door Hilbert Haar