Olga Saleh verlaat de zwaarbewaakte rechtbank in Willemstad - foto: Dick Drayer

Olga Saleh verlaat de zwaarbewaakte rechtbank in Willemstad – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “De zaak Magnus zit muurvast”, vindt Olga Saleh, advocaat van Elvis ‘Monster’ Kuwas. Die wordt er van verdacht op 5 mei van vorig jaar Helmin Wiels te hebben doodgeschoten. Voor Saleh is het duidelijk: “Er is nauwelijks technisch-forensisch bewijs; het Openbaar Ministerie kan niet zonder een bekentenis van mijn cliënt om tot een veroordeling te kunnen komen.”

 
Tijdens de tweede regiezitting in de zaak van de moord op Wiels – de zaak Magnus – staat Saleh met deze mening lijnrecht tegenover Gert Rip, de officier van Justitie. Die zegt dat de zaak rond is. “Het onderzoek gaat de goede kant op, we moeten nog vier getuigen horen en de bekennende verklaring van Kuwas natrekken”, aldus Rip.

 
Strafvermindering
Saleh reageert op wat Rip naar voren heeft gebracht op de zitting. Ze beweert dat de bekentenis van Kuwas onrechtmatig is verkregen: “Op een moment dat mijn cliënt geen advocaat had, zich niet goed voelde en dacht dat hij in ruil voor die verklaring strafvermindering zou krijgen, is die verklaring er gekomen”, postuleert ze fel. Rip ontkent dat. “Wij hebben gezegd dat zolang hij zich op zijn zwijgrecht beroept, het OM zeker levenslang zal eisen. Van een deal is geen sprake.”

 
“Er zijn van bijna alle verhoren geluids- en videopnames gemaakt, maar net niet van de openbaringsverhoren. Toen begaf de opname apparatuur het helaas”, aldus Saleh.

 
Op 28 januari van dit jaar werd de relatie tussen Kuwas en zijn vorige advocaat verbroken. Op 26 februari werd Saleh door de Commissie van Strafrecht voorgedragen en toegevoegd als nieuwe advocaat. De officier van Justitie nam op 5 maart contact met Saleh op, om te praten over een deal.

 
“Kennelijk kwam zijn medewerking niet helemaal los, anders doe je als OM geen beroep op de advocaat. Daarna blijft het stil, tot ik op 22 maart uit de krant verneem dat mijn cliënt toch was verhoord en een verklaring had afgelegd; bovendien was hij in allerijl naar Nederland gebracht, voor zijn eigen veiligheid”, zegt Saleh. “En het OM zegt ook nog eens dat mijn cliënt om diezelfde reden niet wil dat ik er bij betrokken ben.”

 
Prutswerk
Het OM is volgens Saleh bezig met ‘prutswerk’. Ze vindt dat ze gefrustreerd wordt in haar werk om de belangen van haar cliënt goed te behartigen. “Het is natuurlijk al lastig genoeg om dat te doen, als hij 9000 kilometer verderop in Nederland zit, maar als ze ook nog eens elk telefoonverkeer onderbreken, wanneer ik hem aan de lijn heb, dan is dat gewoon te kinderachtig voor woorden.”

 
Het OM heeft ter zitting toegegeven dat de opname apparatuur is uitgevallen, maar niet dat er telefoongesprekken ontbreken in het dossier.

 
De rode draad in Saleh’s betoog is dat het OM vuil spel speelt. “Ik verdedig een verdachte. Er staat veel op het spel. Maar dat spel moet wel eerlijk gespeeld worden.” Zij vindt dat daarvan nu geen sprake is en wil, op 4 augustus als het inhoudelijke proces van start gaat, het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk laten verklaren.

 
Door Dick Drayer