Sint Joris wordt vaak gebruikt als plek om illegaal afval te lozen - foto: Elisa Koek

Sint Joris wordt vaak gebruikt als plek om illegaal afval te lozen – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – De Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap (EBOOBG), waarin de Wet Illegale Afvaldump is opgenomen, wordt binnen een maand aangeboden aan de Staten. “De betrokken ministeries hebben een nieuw ontwerp gemaakt. Het is een spoedvoorstel dus de wet zou binnen een paar maanden weer actief kunnen zijn, in ieder geval binnen zes maanden”, vertelt jurist binnen het ministerie van Justitie José Silié.


De wet is een samenbundeling van wetten op het gebied van Openbare Orde en bescherming van de gemeenschap. “Deze wet bestond al voor 10-10-’10, maar moest opnieuw worden geschreven voor Land Curaçao.”

Illegaal dump 'exposed' op sociale media

Illegaal dump ‘exposed’ op sociale media


Doordat de wet inactief was, kon iedereen afval op straat dumpen zonder dat hier sancties aan waren verbonden. Selikor stelde eerder dat het water naar zee dragen was. “We hebben drie dumptrucks die dagelijks illegaal afval ruimen, maar uren later ligt het weer vol. Zonder deze wet is het onbegonnen werk om gerichte acties te ondernemen”, verklaarde Operation Manager John Cijntje. De wet zorgt ervoor dat illegale dumpers die betrapt worden of op sociale media worden ‘exposed’, beboet kunnen worden. Na 10-10-’10 heeft het Openbaar Ministerie geen proces-verbaal meer binnengekregen wegens illegaal dumpen.


Oliedump
Ook het dumpen van olie is opgenomen in de EBOOBG-wet. Het dumpen van olie in zee is verwerkt in een andere wet. “Dit valt onder het MARPOL-verdrag”, vertelt jurist bij de Kustwacht Cynthia de Veere. “Dit is een deel van de landsverordening en heeft niets te maken met de EBOOBG-wet. De Kustwacht kan en heeft dus altijd opgetreden tegen illegale oliedump, zowel vanaf een boot als vanaf het land.”

Er is ook geen duidelijk wet cvoor adverteren langs de weg - foto: Dick Drayer

Er is ook geen duidelijk wet cvoor adverteren langs de weg – foto: Dick Drayer


Andere wetten
Behalve illegale dump, zijn nog tientallen wetten opgenomen in de EBOOBG-wet. “Een voorbeeld hiervan is adverteren langs de weg”, vertelt medewerker bij de politie Rodney Manbré. “Overal langs de Schottegatweg staan reclameborden, maar dat mag eigenlijk helemaal niet. Ook het verkopen van kranten langs de weg is niet toegestaan, maar het is de laatste jaren allemaal gedoogd, omdat we geen boetes konden opleggen.”


Andere wetten binnen de EBOOBG zijn prostitutie, illegale lozing van uitwerpselen, geluidsoverlast, dierenbescherming, politieke propaganda en koperhandel. “Vooral koperhandel is een groot probleem geworden”, gaat jurist Silié verder. “Koper levert veel geld op voor helers en het stelen van elektriciteitskabels gebeurt daarom steeds vaker.” Door het stelen van de kabels valt de elektriciteit urenlang uit in een wijk. Vaak kan dit pas de volgende ochtend door Aqualectra worden opgelost.


Eerste stap gezet
De EBOOBG-wet valt onder de ministeries van Justitie, Algemene Zaken, Vervoer & Ruimtelijk Planning en Gezondheid, Milieu en Natuur. In overleg met de vier ministeries is de wet herschreven, aangevuld een aangepast. “De eerste stap is gezet en het voorstel wordt eind april of begin mei aangeboden aan de Staten. Hierna moet de wet worden nagekeken en goedgekeurd door alle ministeries waarna deze naar de gouverneur gaat. Hopelijk kunnen er in ieder geval binnen een half jaar weer sancties worden opgelegd”, aldus Silié.


Door Elisa Koek