Alejandro Muyale - foto: Ariën Rasmijn

Alejandro Muyale – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De bedrijfsleiding van de Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air heeft bij Arbeidszaken het verzoek ingediend om 58 werknemers te ontslaan; dit is tweederde deel van het hele personeelsbestand.

 
Directeur en eigenaar Alejandro Muyale bevestigt dat hij vorige week het verzoek heeft ingediend om 58 werknemers te ontslaan, waaronder piloten, copiloten, stewardessen en technici.

 
Vóór de liquiditeitsproblemen had Tiara Air 130 werknemers. Veel personeelsleden hadden al ontslag genomen en na de voorgenomen ontslagen zullen er ongeveer 30 werknemers overblijven. De reden voor dit besluit is dat het einde van de maand in zicht is, met daarbij onderhandelingen met mogelijke nieuwe investeerders. Muyale zegt dat verschillende buitenlandse investeerders die belangstelling hebben om geld in zijn bedrijf te steken, nog niet zover zijn.

 
Bovendien is het geld dat Venezuela Tiara Air verschuldigd is ook nog niet binnen. Ondertussen zit Tiara Air in een surseance van betaling aan de schuldeisers en Muyale moet aan de rechter laten zien dat hij maatregelen neemt om de kosten te drukken. Iedere maand moeten de rechter en de bewindvoerder van Tiara Air evalueren om te kijken of de surseance wordt voortgezet of dat het faillissement wordt uitgesproken.

 
Loonlijst
“Als we aan het eind van de maand een buitengewoon hoge loonlijst hebben die we niet kunnen uitbetalen, wordt de kans dat de rechter het faillissement uitspreekt veel groter. En als we failliet zijn dan krijgt niemand meer wat. Ook de werknemers krijgen dan hun achterstallige salaris niet meer. Het was een moeilijke stap maar ik moet hem nemen om het geld veilig te stellen dat we hen verschuldigd zijn”, aldus Muyale.

 
Hij hoopt dat terwijl Arbeidszaken zijn verzoek beoordeelt hij mogelijk al tot een akkoord kan komen met een Venezolaanse investeerder, die de 21.8 miljoen dollar aan inkomsten kan betalen. Dan hoeft er niemand ontslagen te worden. Muyale bevestigt dat de werknemers nog geen ontslagpakket is aangeboden.

 
Ontslagpakket
“Ik denk wel dat dit uiteindelijk kan worden aangeboden, maar als er een pakket komt zal er gewacht moeten worden op geld uit Venezuela”, volgens de eigenaar van Tiara Air. Muyale zegt dat er op dit moment een dialoog gaande is met de Venezolaanse autoriteiten en dat er nieuwe vooruitzichten zijn. Bepaalde bedrijven hebben hun geld van 2014 tot dusver ontvangen, maar daar zit Tiara Air niet bij.

 
Door Ariën Rasmijn