Waarnemend gezaghebber Franklin Wilson - foto: Hazel Durand

Waarnemend gezaghebber Franklin Wilson – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Ruim drie jaar na 10-10-10 worstelen Sabanen nog steeds met het nieuwe belastingreglement op het eiland. Vooral de invoering van grondbelasting en wat dat betekent voor gepensioneerden zorgt voor veel frustraties.

 
Dat beamen waarnemend gezaghebber Franklin Wilson en eilandsraadslid Amelia Nicholson. “Het is oneerlijk dat iemand een stuk grond heeft geërfd en opeens grondbelasting moet betalen. Als zij dit niet kunnen betalen, kunnen ze het stuk grond kwijtraken. Het land is al jaren binnen de familie en ze willen dat doorgeven aan hun kinderen”, zegt Nicholson.

 
Op Saba bouwen veel mensen op hun stuk land appartementen om te verhuren aan bijvoorbeeld studenten van de Saba University School of Medicine. Deze extra inkomsten hebben sommige Sabanen hard nodig naast het minumumloon dat zij verdienen.

 
Appartementen
“Sabanen moeten niet gestraft worden voor hun ambitie om appartementen te bouwen en te verhuren op een stuk grond dat zij al bezitten. Dubbele belasting is oneerlijk. Vooral voor gepensioneerden, die hun hele leven al belasting hebben betaald en leven van een klein pensioen. Waar moeten ze verder van leven?”, vraagt Wilson.

 
Het nieuwe bankreglement voor de BES-eilanden wekt ook zorgen op. Als mensen een hypotheek willen, moeten ze nu een kwart van het bedrag dat ze willen lenen, al op hun rekening hebben. “Je ziet al een daling van het percentage jongeren dat een bedrijf begint of een huis gaat bouwen. Voor jonge Sabanen was het altijd een nastreven om een eigen huis te hebben. Die motivatie is weg. Salarissen zijn laag en jonge mensen kunnen niet aan het nieuwe bankreglement voldoen”, aldus Wilson.

 
Eigen huis
Nicholson voegt daaraan toe: “Banken willen de klanten beschermen maar het moet niet zo moeilijk zijn om als jongere een hypotheek af te sluiten. De jonge generatie wil graag uit huis en hun eigen woning hebben. Op Saba zit er zoveel trots in het hebben van je eigen huis.”

 
Door Hazel Durand