Wubbo Ockels op zijn schip 'Ecolution' in het Spaanse Water

Wubbo Ockels op zijn schip ‘Ecolution’ in het Spaanse Water – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Er zijn genoeg plannen, maar nog geen visie over welke kant Curaçao op wil met ‘duurzame energie’. Dat zegt Wubbo Ockels.

De eerste Nederlandse austronaut was op verzoek van de Arubaanse premier Mike Eman naar Aruba gevaren om een boost te geven aan de transitie naar duurzame energie. Nu is Ockels op Curaçao voor onderhoud van zijn ‘Ecolution’ en om ook Curaçao deelgenoot te maken van zijn missie.

Een reportage door Dick Drayer


Observatie
Op 31 oktober 1985, acht minuten na de lancering van de Challenger besefte astronaut Wubbo Ockels dat de mensheid maar één schip heeft dat hem door de ruimte loodst: de Aarde. Volgens zijn partner Joos Ockels duurde het daarna even voordat de eerste Nederlandse astronaut door had dat wat deze observatie voor hem persoonlijk betekende.
Ockels kijkt met enige zorg naar Curaçao vanwege de aanwezigheid van de raffinaderij Isla. “Een groot deel van de bevolking ademt slechte lucht in; en dat moet toch een keer gaan veranderen”, zegt de voormalige astronaut.

Ziekte
Een eventueel beroep van Curaçao om met zijn visie over duurzaamheid concrete stappen te zetten, wil Ockels wel overwegen. Tegelijkertijd beseft hij dat zijn ziekte een goede planning daarvoor in de weg staat. Ockels heeft een aggresieve vorm van kanker, waardoor zijn levenskansen gering zijn.

Door Dick Drayer