Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Een groep van ongeveer duizend manifestanten protesteerden vanmiddag voor het Bestuurskantoor. De groep bestaande uit voornamelijk aanhangers van de oppositie protesteerde vanwege vermeende corruptiepraktijken en geldverspilling van de huidige regering.

 
Van initiatiefnemer Bobby de Kort nam premier Mike Eman een brief in ontvangst waarin De Kort namens een ‘Groep Van Zeven’ beklag deed over onder meer corruptie in de ambtenarij, door de regering omgekochte pers, het constante reizen van de premier en gebrek aan controle op illegalen die het eiland binnenkomen.

 
De Groep van Zeven heeft in het verleden al meerdere keren protestacties georganiseerd, onder meer tijdens het laatste bezoek van het Koninklijk paar. Koning Willem-Alexander nam toen ook een brief in ontvangst met inhoud van dezelfde strekking als de brief die Eman vanmiddag in handen kreeg.

 
Dit is de eerste grote manifestatie dat gesteund is door de oppositie sinds de verkiezingen van september vorig jaar. Het aantal deelnemers was ook iets groter dan voorheen. Daarvoor hadden leden van deze zelfde groep ook protestmarsen gehouden, onder meer tegen de komst van een tweede windmolenpark op Urirama.

 
MEP
Tijdens de manifestatie van vanmiddag waren er veel kopstukken aanwezig van oppositiepartij MEP, die via haar mediakanalen haar aanhang massaal opriep om mee te doen. Dat De Kort meerdere malen ook de regeringen van die partij op de korrel nam in zijn betoog tegen de premier was kennelijk geen bezwaar. “Omdat MEP fouten maakte betekent niet dat u hetzelfde of nog erger moet doen”, stelde de gepensioneerde ex-marinier.

 
Niet alleen MEP was in grote getalen aanwezig, ook PDR-leider Andin Bikker liep mee en leden van de buitenparlementaire partijen UPP en RED. Aanhanger van RED maakten meteen gebruik van de gelegenheid om legalisering van cannabis op het eiland te eisen.

 
‘Spoedig antwoord’
Premier Mike Eman, met direct achter zich ministers Sevinger, De Meza, Schwengle en Oduber en een aantal stafmedewerkers nam onder veel gejoel en gescheld van demonstranten de brief in ontvangst, hoorde het verhaal van De Kort aan, en reageerde door te zeggen dat de regering zich bewust is van de zorgen en dat er zeer spoedig komt op de brief van de Groep van Zeven. Intussen verklaart De Kort al klaar te zijn voor de volgende actie. “Wij gaan op 1 mei samen met de vakbonden de straat op. Dit is allang geen groep meer van zeven maar van duizenden.”

 
Door: Ariën Rasmijn