Hoofdofficier Rick Noordhoek - foto Today / Hilbert Haar

Hoofdofficier Rick Noordhoek – foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft goed zicht op de activiteiten van criminele bendes in St. Maarten, maar er is geen capaciteit beschikbaar om ze aan te pakken. Dit zegt hoofdofficier van Justitie Rick Noordhoek die in februari tussenpaus Hans Wesselink opvolgde.

 
“We hebben in de stuurgroep met de politie besproken waar criminele bendes zich mee bezighouden”, zegt Noordhoek. “We hebben ook gekeken naar welke bendes het meest verstorend zijn voor de samenleving. Maar met de vraag welke we het eerst moeten aanpakken waren we snel klaar. Daar is nul capaciteit voor over. Alle beschikbare capaciteit is in gebruik voor lopende onderzoeken en voor incidenten zoals gewapende overvallen.”

 
Justitieminister Dennis Richardson heeft Nederland gevraagd om vier man ter versterking van de Landsrecherche en twee parketsecretarissen voor het OM. Volgens Noordhoek zijn twee detectives en een secretaris toegezegd. De Landsrecherche heeft op dit moment zeven rechercheurs. “Dat getal mag je rustig verdrie- of verviervoudigen om aan de gewenste sterkte te komen,” zegt Noordhoek.

 
Schorsingen
De Landsrecherche heeft de handen vol aan lopende onderzoeken en aan recente incidenten die hebben geleid tot de schorsing van twee politieagenten en twee douanebeambten. Een ambtenaar hangt ook een schorsing boven het hoofd, zegt Noordhoek. “Integriteits- en corruptieonderzoeken vergen veel tijd.” Hij verwees naar het Jos van Rey corruptie onderzoek in Nederland waar 40 tot 60 rechercheurs twee jaar mee bezig zijn geweest.

 
Fraude onderzoek
Binnenkort moet een verdachte in het uit 2010 stammende fraudeonderzoek bij het Toeristen Bureau voor de rechter verschijnen. Dit onderzoek richt zich op fraude met daggeldvergoedingen, waarbij indertijd directeur Regina Labega, haar PR-medewerker Edward Dest en de voormalig Gedeputeerde van Toerisme Frans Richardson als mogelijke verdachten zijn genoemd.

 
Noordhoek zei dat er geen beweging zit in een mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar witwassen door de voormalige minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus. Dit heeft niet alleen te maken met gebrek aan mankracht, maar vooral met gebrek aan financiële onderzoek expertise.

 
Door Hilbert Haar