De groente-afdeling in de goedkoopste supermarket in St. Maarten - Sunny Foods. Foto Today / Leo Brown

De groente-afdeling in de goedkoopste supermarket in St. Maarten – Sunny Foods – foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – In vergelijking met Saba en Bonaire staat St. Maarten er goed op wat consumentenprijzen in supermarkten betreft en ook in verhouding met supermarkten op het Franse gedeelte van het eiland hebben supers in Philipsburg een gunstige concurrentiepositie.

 
Maar ten opzichte van de goedkoopste discounter in Nederland is de goedkoopste supermarkt in St. Maarten 27.1 procent duurder. De duurste super is zelfs 47.4 procent duurder. Dit blijkt uit een prijs vergelijkend onderzoek door Caribisch Netwerk in St. Maarten – een vervolg op eerdere onderzoeken in Bonaire en Saba. Die wezen uit dat boodschappen doen in Bonaire 44 procent duurder is dan in Nederland, terwijl de prijzen in Saba daar nog ver bovenuit stijgen.

 
Voor het onderzoek werd naar de goedkoopst beschikbare alternatieven voor 24 artikelen gekeken – van groente, vlees en kip tot toiletpapier, thee en koffie. De cijfers geven aan dat de boodschappen het goedkoopst zijn in Nederland bij prijsbreker Lidl (53.01 dollar) en Albert Heijn (64.05 dollar), gevolgd door Sunny Foods in St. Maarten (67.37 dollar).

 
Politici in St. Maarten hebben herhaaldelijk bij de overheid aangedrongen op maatregelen tegen hoge prijzen in de plaatselijke supermarkten. Vooral het onafhankelijk parlementslid Frans Richardson en National Alliance fractieleden Louie Laveist en George Pantophlet hebben hier door de jaren heen een punt van gemaakt, vaak met de duiding dat ‘kinderen hongerig naar school gaan’ en dat ‘families moeite hebben een warme maaltijd op tafel te zetten.’

 
Franse kant
Le Grand Marché in St. Maarten was met een totaal van 78.14 dollar, 16 procent duurder dan Sunny Foods. Beide supermarkten zitten duidelijk onder de prijzen van drie onderzochte supermarkten aan de Franse kant: Leader Price (82.44 dollar), Simply (84.99 dollar) en Super U (99.39 dollar).

 
Dit beeld lijkt enigszins vertekend doordat bij Super U een extreem dure kip (24.60 dollar) in de schappen lag. Als de kip bij alledrie de Franse supers uit de vergelijking wordt gehaald, is Super U het goedkoopst. Le Grand Marché heeft prijzen die vergelijkbaar zijn met die in Saba en Bonaire terwijl Sunny Foods ze prijswijs allemaal de baas is.

 
Goedkoper voor Sabanen
De supermarkten in St. Maarten hebben derhalve weinig te klagen over hun concurrentiepositie. Consumenten uit Saba maken graag de overtocht voor hun maandelijkse boodschappen en Franse shoppers hebben ook alle redden om hun euros aan de Nederlandse kant van het eiland te besteden.

 
Sabanen zijn bij Sunny Foods 33.5 procent goedkoper uit dan in de supers op hun eigen eiland. De stevige prijzen ten spijt is Le Grand Marché voor Sabanen ook altijd nog 15 procent goedkoper.

 
Door Hilbert Haar