Bitcoin-promotor Ryan Higgins - foto Today / Hilbert Haar

Bitcoin-promotor Ryan Higgins – foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Als het aan de Amerikaanse internet-ondernemer Ryan Higgins ligt, wordt St. Maarten het eerste Bitcoin-eiland ter wereld.

 
Onder de naam Max Wright schreef Higgins samen met internet-miljonair Jarrod Dennis ‘The Bitcoin Revolution’ over de opkomst van de virtuele munteenheid. Hij verblijft al enige tijd in St. Maarten om het gebruik van bitcoin te promoten.

 
“Bitcoin kan een weldaad zijn voor de toeristenindustrie als St. Maarten zich profileert als bitcoin-eiland,” zegt Higgins. “Bitcoin-enthousiasten van over de hele wereld zouden heel graag hier naar toe komen om hun bitcoins hier in het paradijs uit te geven als zij breed geaccepteerd zouden worden.”

 
Tijdens een informatiebijeenkomst in een plaatselijk restaurant noemde Higgins bitcoin “de beste investeringsmogelijkheid van dit moment.” De waarde van de virtuele munteenheid fluctueert echter heftig. De waarde is op dit moment 450 dollar, maar Higgins geeft toe dat investeren in bitcoins een wild avontuur is. “Het kan morgen crashen naar 250 dollar of naar nul,” zegt hij.

 
Gedecentraliseerd
Vooralsnog is de bitcoin-promotie in St. Maarten niet over een breed front aangeslagen, hoewel er enkele ondernemers zijn die hebben aangegeven de virtuele munt als betaalmiddel te gaan accepteren. Als een gedecentraliseerde munt is de bitcoin vrij van de invloed van banken en creditcard ondernemingen. Betalingen kunnen wereldwijd anoniem worden gedaan en een overschrijving is volgens Higgins in “tien minuten gepiept.”
 
Met gevoel voor theater vertelde Higgins op de voorlichtingsbijeenkomst: “Als amazon.com al haar zaken in bitcoin zou doen, zou de jaarlijkse winst verdubbelen tot twee miljard dollar.”

 
Door Hilbert Haar