Jongeren vanuit de Sociale Vormingsplicht doen aan monumentenherstel - foto: Dick Drayer

Jongeren vanuit de Sociale Vormingsplicht doen aan monumentenherstel – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De Curaçaose overheid, het Nederlandse ministerie van Defensie en verschillende monumentenorganisaties hebben elkaar gevonden bij Fort Beekenburg op het schiereiland van Caracasbaai.

 
Drop-out jongeren krijgen in een speciaal project van de Sociale Vormingsplicht een tweede kans aangeboden. Via opleiding en werk, waaronder het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan monumenten, krijgen zij weer een plek in de maatschappij.

Een reportage door Dick Drayer

Kanon
Vrijdag kreeg het project aandacht tijdens een spectaculaire plaatsing van een 200 jaar oud kanon op de vestingmuren van Fort Beekenburg. Dit 18e eeuwse kanon lag al enige jaren buiten het fort nadat dieven het geprobeerd hadden te stelen. Met behulp van een Cougar-helikopter van Defensie werd de ’24-ponder’ weer op zijn plek teruggezet. De batterij van het fort is daarmee weer compleet.

 
Kathalisator en bindende factor bij het vormingsproject is de stichting Herstelling uit Amsterdam. Deze stichting werkt in Nederland al achttien jaar met jongeren die hun plek in de samenleving moeilijk kunnen vinden; zij knappen de forten van de Stelling van Amsterdam op. Vanwege de speciale band tussen de gemeente Amsterdam en Curaçao helpt de stichting nu om met haar methodiek Fort Beekenburg op te knappen. Een paar jongeren volgt daarom een opleiding in Amsterdam.

 
Opstap
François van der Hoeven, secretaris van de stichting Maritieme Archeologie Curaçao (Stimacur) en al jaren bezig met Fort Beekenburg, hoopt dat de samenwerking tussen Amsterdam een opstap is om ook andere monumenten op deze manier te kunnen herstellen.

 
Door Dick Drayer