James Murray - foto: 24ora

James Murray – foto: 24ora

WILLEMSTAD – Het ministerie van Justitie heeft James Murray gisteren het landsbesluit voor zijn gratieverlening aan hem uitgereikt, waarna hij onmiddellijk in vrijheid is gesteld.

 
Dit bevestigt zijn advocaat Claudia Reijntjes-Wendenburg. “Wij hebben hem gelukkig dezelfde dag nog naar Aruba kunnen terugbrengen. Ik ben zelf met hem meegevlogen.” Murray zat een levenslange straf uit voor de moord op de zesjarige Darly Lai in 1979.

 
Murray heeft kanker en is terminaal. In september werd hij van het Korrektie Instituut Aruba (KIA), waar hij zijn levenslange straf uitzat, overgebracht naar Curaçao waar hij de rest van zijn straf in het verzorgingstehuis Betèsda mocht uitzitten.

 
Hulp
“De gratieverlening is al in augustus vorig jaar door hem zelf aangevraagd met ondersteuning van KIA, dat was in de week voordat hij naar Curaçao werd overgeplaatst”, zegt Reijntjes-Wendenburg. “Wij zijn dankbaar voor de hulp die we van verschillende kanten hebben gekregen toen Murray door justitie aan zijn lot werd overgelaten en we op korte termijn zelf een oplossing moesten zoeken”, benadrukt de advocaat. Er zijn geen voorwaarden aan de gratie verbonden.

 
De moord op Darly Lai schokte de Curaçaose gemeenschap enorm in 1979. In 2011 liet de zaak opnieuw stof opwaaien, nadat in het nieuwe wetboek van Strafrecht de mogelijkheid tot voorwaardelijke invrijheidstelling (VI) voor levenslang gestraften werd opgenomen. In 2011 werd het verzoek tot VI van Murray behandeld door het Hof, de eerste VI-zaak die werd behandeld na de wijziging van het wetboek. Zijn verzoek werd onder meer door gebrek aan behandeling van zijn anti-sociale persoonlijkheid afgewezen. Murray had in de jaren daarvoor al meerdere keren om gratie verzocht bij de gouverneur.

 
Door Leoni Leidel-Schenk