Ko van Gemert leest voor op de roze Willemstad trolley

Ko van Geemert leest voor op de roze Willemstad trolley – Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Ik hou van Amsterdam omdat het zo op Willemstad lijkt.” De beroemde schrijver Gabriel García Márquez is niet de minste, maar ook niet de enige auteur die over Curaçao heeft geschreven. Reden voor Ko van Geemert om ‘Dushi Willemstad’ te schrijven.

 
Deze literaire gids biedt twee verrassende wandelroutes door de straten van Punda en Otrobanda aan de hand van citaten uit het werk van beroemde en minder bekende auteurs. Een puzzel waar Van Geemert een aantal jaar zoet mee is geweest. “Er is veel in Curaçao om van te houden, zeker als het om literatuur gaat”, zegt de schrijver.

Een reportage van Dick Drayer

Curaçaose thema’s
Van Geemert (1950) is dichter/schrijver/journalist en publiceerde onder andere: ‘Amsterdam & zijn schrijvers’, ‘Literatuur op locatie’ en ‘Paramaribo Brasa!’. In de literaire gids Dushi Willemstad dompelt Van Geemert de lezer onder in Curaçaose thema’s als de loterij, de snèk, Campo Alegre en 30 mei 1969. Die koppelt hij aan auteurs die daarover schreven.

 
Zelf vindt Van Geemert de ‘Kronkel’ van Simon Carmiggelt over Campo Alegre de moeite waard. “Een beetje achterhaald, maar de keurigheid druipt er van af. In die tijd schreef je niet dat je ook even naar binnen was geweest.”

 
Afgelopen weekend reed Van Geemert met belangstellenden door Punda, langs de route uit zijn boek en las onderweg voor uit het werk van Tip Marugg, Boeli van Leeuwen en andere auteurs.

boek