Minister Jeanne-Marie Fransisca (PS/Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Minister Jeanne-Marie Fransisca

WILLEMSTAD — Remigreren naar Curaçao is niet alleen een praktische afweging van plus- en minpunten. Volgens het onderzoek ‘Ayo òf te aweró?’ van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn zou het goed zijn als de overheid van Curaçao zich in gaat zetten voor remigranten. Maar dat vereist wel een goede samenwerking tussen de remigrant, de overheid en het bedrijfsleven.

Het onderzoek is onderdeel van het project OMIC (Onderzoek Migratie en Integratie Curaçao) en gaat over remigratie van jonge Curaçaoënaars naar Curaçao.  Het werd donderdagochtend gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek. Daar kon het publiek ook in discussie met de minister en de onderzoekers.

Wil
Het onderzoek had onder meer tot doel om gegevens te verzamelen en factoren te vinden die een rol bij remigratie spelen. Belangrijke conclusie was dat de wil om terug te keren bij velen leeft. Knelpunten zijn vooral te vinden in carrièreperspectieven en arbeidscultuur.

Dick Drayer sprak na afloop met Kamir Lopez, een jonge en zojuist teruggekeerde bursaal en met minister Jeanne-Marie Fransisca