Foto: Elisa Koek

Acteurs Benjamin Martis en Meliza Garmes voor de klas – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Wat als je zo erg gepest wordt dat je geen uitweg meer ziet?”, vraagt een havo-leerling na het zien van de theatervoorstelling Balada di Pluisje. De voorstelling van Teatro KadaKen stelt verschillende actuele en pijnlijke zaken aan de kaak zoals pesten, opvoeding, criminaliteit en de gevolgen van verkeerde keuzes.

“Het doel van de voorstelling is om mensen iets te geven om over na te denken”, vertelt actrice Meliza Garmes. “De deur zit dicht en met deze voorstelling gaat die deur langzaam open en kan erover gepraat worden.”

Elisa Koek in gesprek met acteurs Benjamin Martis en Meliza Garmes

Aandacht
Het verhaal van Pluisje vertelt over het leven van Newton die Pluisje wordt genoemd. De ouders van Newton halen hem weg uit zijn omgeving om hem een beter leven te geven: een betere buurt, een mooier huis en een andere omgeving moeten Newton laten opgroeien als een nette jongen. Ze geven hem alles, behalve de aandacht waar hij naar verlangt. Newton wordt gepest, voelt zich depressief en keert zelf terug naar zijn oude buurt. Hij belandt in het criminele circuit en vindt uiteindelijk op zijn vijftiende de dood.

Wie is de schuldige, is de vraag gevraagd aan de leerlingen van havo-1 van de Albert Schweitzerschool. “De ouders!”, roept een meisje stellig. Haar buurvrouw is het hier niet mee eens. “Newton wilde vrienden hebben, omdat hij werd gepest. Ik kan me voorstellen dat je met mensen meedoet zodat je er bij kunt horen.” Het gesprek slaat over naar het onderwerp pesten en dan stelt een meisje vooraan de vraag: “Wat moet je doen als je klaar bent met je leven door het pesten?”

Discussie
Balada di Pluisje moet mensen aan het denken zetten en geeft stof tot discussie. “Sommige ouders benaderen ons om te vragen of ze het wel goed aanpakken”, vertelt Garmes, die de moeder van Newton speelt in de voorstelling. “Ze herkennen dingen in zichzelf of hun kinderen en dit zet ze aan het denken.” Doordat er wat herkenbaars voor iedereen inzit, zijn veel ouders en jongeren vrij open tijdens het nagesprek.
Problemen met ouders, maar ook pesten en een laag zelfbeeld komen vaak naar boven. “Het raakt me als ik zie welke problemen jongeren hebben”, vertelt hoofdrolspeler Benjamin Martis. “Je zou hen het liefst uitnodigen om bij jou te komen wonen, maar dat kan niet. Het doet echt wat met me.”

Geld
In de voorstelling hebben de ouders van Newton genoeg geld. Ze kunnen hun zoon alle middelen geven, maar vergeten hem zelf aandacht te geven. De schrijver van het stuk, Albert Schoobaar, heeft bewust te keuze gemaakt om de ouders ‘rijk’ te laten zijn. “Je hoort vaak verhalen over jongeren die het verkeerde pad opgaan”, gaat Martis verder. “Een gebrek aan middelen wordt vaak als excuus gebruikt, maar ook jongeren met alle middelen lopen het risico verkeerde keuzes te maken. En wiens schuld is het dan? Uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor alle kinderen.”

Door Elisa Koek