UP-leider Theo Heyliger - foto: Today

UP-leider Theo Heyliger – foto: Today

PHILIPSBURG – De verkiezingen voor een nieuw parlement worden in St. Maarten gehouden op vrijdag 5 september. De datum is de afgelopen week onderwerp van felle discussie geweest, waarbij de fractievoorzitter van de National Alliance William Marlin minister-president Sarah Wescot-Williams ervan beschuldigde onduidelijkheid te scheppen en haar eigen wil door te drukken.

 
De fractievoorzitter van Wescot-Williams’ coalitiepartner UP liet niet na te betogen dat het toch echt beter zou zijn om geen verkiezingen te houden in september, omdat dit de piekmaand is van het orkaanseizoen.

 
Wescot-Williams heeft de verkiezingsdatum echter bepaald aan de hand van bestaande regelgeving die het moment van kandidaatstelling bepaalt op 80 tot 90 dagen voor de afloop van het mandaat van het huidige parlement. De verkiezingen moeten plaatsvinden 48 dagen na de kandidaatstelling.

 
Conflict
UP-leider Theo Heyliger dreigde recentelijk nog zijn steun aan het kabinet in te trekken wegens een conflict over de Centrale Bank maar dit conflict ging als een nachtkaars uit.

 
Door Hilbert Haar