Verdediging in conclaaf met de verdachten na strafeis OM - foto: Belkis Osepa

Verdediging in conclaaf met de verdachten na strafeis OM – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Officier van Justitie Leomar Angela heeft tien maanden voorwaardelijk celstraf geëist met een proeftijd van drie jaar en ook 240 uur aan dienstverlening voor Burney El Hage en Ginia El Hage-Cicilia. Vandaag vond de eerste dag van de behandeling van de Zambezi-zaak plaats.

 
In een ruim twee uur durende requisitoir beargumenteerde Angela de redenen waarom het echtpaar voor de rechter staat. Hun rechtsgang heeft betrekking op de financiering van de bouw van hun woning. Het echtpaar wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd en ook witwassen in verband met hypotheekfraude.

 
Vervalsen
“Ze beschikten niet over geld en hadden een grote schuld uitstaan”, aldus Angela. Volgens de officier heeft het echtpaar gerommeld met de bouwofferte door deze te vervalsen. Ook is er valsheid in geschrifte gepleegd op het aanvraagformulier voor de lening en is er honderduizend Antilliaanse gulden op papier voorgeschoten voor een hogere hypotheek.

 
Angela: “Er is uitdrukkelijk gevraagd aan de aannemer om dat bedrag op te nemen in de begroting (quotation) van de bouw. We kunnen dit niet bagataliseren en ons met een kluitje in het riet laten sturen. Het motief zit in het corruptiegedeelte.” De aanklachten van ambtelijke corruptie zitten niet meer in de inhoudelijke behandeling van de Zambezi-zaak.

 
Complex
Angela betoogde aan het einde van zijn requisitoir dat de omvang van het onderzoek om het echtpaar El Hage en Ramonsito Booi te vervolgen zeer groot en complex was door de corruptiefeiten. Daarom heeft het ook zo lang geduurd, aldus Angela. “Het is geen excuus, maar realiteit. Het is niet alleen maar te wijten aan het OM, ook aan de keuzes die de verdediging heeft gemaakt.” Hij geeft aan dat het wrang is dat alleen de resterende feiten uit het onderzoek minus de corruptie, zijn overgebleven.

 
De verdediging heeft aangegeven zeker drie uur nodig te hebben voor het pleidooi. Rechter Irma Lips heeft de zaak tegen het echtpaar El Hage opgeschort tot woensdag. Als de rechtszaak tegen Ramonsito Booi morgen eerder afloopt, kan Knoops zijn pleidooi voor het echtpaar El Hage houden.

 
Door Belkis Osepa