Collin Schorea (links) en Jessica Silversmith –  foto Sam Jones Productions

Collin Schorea (links) en Jessica Silversmith – foto Sam Jones Productions

SCHIPHOL – “Het is misschien beter dat je teruggaat naar Curaçao.” Dat advies kreeg Collin Schorea van een psycholoog te horen toen hij discriminatie ter sprake bracht in een gesprek. Schorea is er helemaal klaar mee.

Reportage over Collin Schorea (bijdrage: Sam Jones)

Schorea is grondsteward op Schiphol. Daar merkt hij regelmatig dat passagiers hem negeren. “Ik maak mee dat mensen eerder naar een wit uitziende collega gaan dan bij mij komen.” Ook al staat er een lange rij bij andere collega’s. Nors kijkt hij niet. In tegendeel, hij heeft zo goed als altijd een big smile op zijn gezicht. Schorea knikt uitnodigend naar elke passagier als hij achter de balie staat op zijn werk op Schiphol.

Een incident is het niet, weet Schorea. Het overkomt hem wel tien keer per dag dat hij het gevoel heeft dat hij gediscrimineerd wordt. “Bijvoorbeeld dames die hun tas stevig vasthouden in de trein als ik door het gangpad loop. En als ik ga zitten dat er geen mensen naast me komen zitten. Ook al zijn alle plaatsen bezet, ze blijven liever staan dan naast mij te komen zitten.”

Compleet genegeerd

De druppel was een ervaring onlangs in zijn woonplaats. Schorea schreef er over op Facebook: “Ga ik boodschappen doen in de Bijlmer. Lopen twee Aziatische toeristen, duidelijk verdwaald. Ze zoekt in haar iPad naar de weg. Ik vraag netjes (het is klaarlichte dag ) Can I help you. Ze negeert mij compleet!” Angstig liepen de twee vrouwen weg.

Jessica Silversmith van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam herkent de ervaring van Schorea. “We weten allemaal dat het bestaat, maar discriminatie is vaak lastig te bewijzen.” Schorea zelf vind het belangrijk om zijn verhaal te vertellen en aangifte te doen bij het meldpunt. Dat gebruikt het bij de voorlichting aan jongeren.

Schorea verwerkt zijn ervaringen ook op een creatieve manier. Hij is standup comedian en gaat zijn ervaringen met discriminatie gebruiken in zijn cabaret voorstellingen. “Ik wil er over vertellen met een grap en het zodoende bespreekbaar maken.”

Door Sam Jones