Helmin Wiels werd op 5 mei doodgeschoten bij Marie Pampoen - foto: Leoni-Leidel-Schenk

Helmin Wiels werd op 5 mei doodgeschoten bij Marie Pampoen – foto: Leoni-Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Verdachte in de zaak naar de moord op Helmin Wiels, Elvis Kuwas alias ‘Monster’, is in het belang van zijn eigen veiligheid naar Nederland overgebracht. Dit is vrijdagmiddag gebeurd, zo bevestigt officier van Justitie Guillano Schoop .

 
“Ik kan niet zeggen waar in Nederland. Ook kan ik niet aangeven waar hij tot gistermiddag werd vastgehouden”, verklaart Schoop. Sinds zijn aanhouding deed Monster een beroep op zijn zwijgrecht, maar enkele weken terug heeft hij volgens Schoop toch enkele verklaringen afgelegd.

 
De woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat verder weten dat de advocaat van Monster op de hoogte is gesteld van de overplaatsing van haar cliënt. Advocaat Olga Saleh-Kostrzewski: “Ik kan, mag en wil er niets over zeggen. U zult nadere berichtgeving hierover moeten afwachten. Wel kan ik bevestigen dat ik nog altijd zijn advocaat ben.”

 
Inhoudelijke behandeling
Naar alle waarschijnlijkheid zal Monster wel tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak ‘Magnus’ aanwezig zijn, van 21 tot 23 mei. Monster wordt er van verdacht degene te zijn die politicus Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar doodschoot op het strand van Marie Pampoen.

 
Intellectuele daders
Naast Monster zitten nog drie verdachten vast. De intellectuele daders achter de moord zouden inmiddels bij het Openbaar Ministerie bekend zijn, verklaarde minister Nelson Navarro van Justitie donderdag. Daarover zegt Schoop: “Wij hebben aangegeven dat we over het onderzoek naar de intellectuele daders geen enkele informatie geven, dus ik laat de uitlatingen van de heer Navarro voor zijn rekening.”

 
Door Anneke Polak