HILVERSUM – De voorlopige uitslag van de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen levert drie raadsleden van Antilliaanse afkomst op. Zij zijn actief in Utrecht, Purmerend en Waalwijk.

Of er kandidaten met voorkeurstemmen alsnog in de gemeenteraad komen wordt pas later deze week duidelijk. Er kunnen dus nog veranderingen plaatsvinden.

In Utrecht blijft Gilbert Isabella, die al wethouder Ruimtelijke Ordening was, voor de Partij van de Arbeid (PvdA) actief. Hij stond op nummer 1 op de kandidatenlijst. Op Twitter schrijft hij: “Verkiezingsuitslag voor de #PvdAUtrecht is zeer teleurstellend. Mijn dank aan de inwoners die op ons hebben gestemd. Nu opnieuw aan de slag.”

In Waalwijk staat Yvette Ypelaar-Alias op de tweede plek bij de PvdA. Die partij haalde daar 3 zetels. Ypelaar zat voor deze verkiezingen ook al in de gemeenteraad in Waalwijk.

Roald Helm is al jaren actief bij de Stadspartij van Purmerend. Hij staat daar op de tweede plek en de partij haalde 3 zetels in de gemeenteraad. Sinds 2010 is hij er wethouder.

In totaal waren er ongeveer 18 Antilliaanse kandidaten door het land die zich verkiesbaar hadden gesteld.

Landelijke uitslag
Landelijk gezien hebben D66, de Socialistische Partij (SP) en lokale partijen veel zetels gewonnen. De PvdA verliest in veel steden een flink aantal zetels en ook de VVD heeft verliezen geleden.

Deelraden
De uitslag van de verkiezingen voor de deelraden in Amsterdam en de gebiedscommissies in Rotterdam worden pas later bekend. Voor deze organen hebben nog eens ongeveer 8 personen met een Antilliaanse achtergrond kandidaat gesteld.

Door Jamila Baaziz