Leguaan zit vast in plakkerig olie afval | Foto: Michelle da Costa Gomez

Leguaan zit vast in plakkerig olie afval | Foto: Michelle da Costa Gomez

WILLEMSTAD – De illegale dumpplaats achter Bullenbaai, waar in groten getale chemisch afval, oliederivaten en bouwpuin te vinden zijn, is een direct gevolg van de non-actieve wet Illegale Afvaldump. Dat zegt onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang.

 
Caribisch Netwerk publiceerde vandaag over de grote milieuschade op de illegale dumpplaats, dat niet behoort tot de terreinen die aan Curaçao Oil Terminal (COT) zijn toegewezen voor exploitatie. “De non-actieve wet wordt herhaaldelijk als flauw excuus gebruikt”, zegt Leeflang.

 
Statenvragen
Leeflang heeft Statenvragen gesteld aan minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Ben Whiteman. Zo wil het Statenlid weten of de minister op de hoogte is van de afvaldump, hoe het staat met de schoonmaak van het gebied en of hij onderzoek gaat doen naar de schade. “Volksgezondheid wacht niet op een wet, iets wat schadelijk is moet gelijk aangepakt worden”, aldus Leeflang.

 
Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS) of de milieupolitie kan sinds 10 oktober 2010 geen boetes meer opleggen voor het dumpen van afval. De wet is niet overgeheveld toen Curaçao een land werd. Sindsdien heeft het Openbaar Ministerie (OM) volgens woordvoerder Norman Serphos geen processen-verbaal meer binnengekregen voor illegale afvaldump.

 
Hindervergunning
De geconstateerde afvaldump en vervuiling van het gebied worden niet gedekt door de hindervergunning verstrekt aan PdVSA. Dat bevestigen bronnen bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur. Tussen het afval liggen ook papieren en documenten die direct te maken hebben met de werkzaamheden van Raffinaderij Isla.

 
Door Leoni Leidel-Schenk