Dokter Michael Hermelijn - foto: Belkis Osepa

Dokter Michael Hermelijn – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het aantal patiënten op Bonaire is zodanig gegroeid, dat er meer dan acht huisartsen nodig zijn. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) krijgt een dringend oproep van dokter Michael Hermelijn om het het beleid ten aanzien van huisartsen op het eiland grondig te bestuderen.

 
Bureaucratie rondom zorgcontracten, onduidelijkheid over ontheffingen voor waarnemers huisartsen, het wel of niet hebben van een BIG-registratie voor medici en het aantrekken van Europese medici zorgen voor ontevredenheid binnen de medische wereld op Bonaire én bij de bevolking.

Een reportage van Belkis Osepa

Zorgcontract
De wachtkamers lopen elke dag vol. De huisartsen hebben zoveel patiënten dat ze geen verantwoordelijke geneeskunde meer kunnen garanderen, zegt Hermelijn. Hij staat te springen om officieel te werken als huisarts, maar hij krijgt geen zorgcontract van het Zorgverzekeringskantoor (ZVK), dat de zorg coördineert op de BES-eilanden.

Dokter Hermelijn is populair bij zijn patiënten - foto: Belkis Osepa

Dokter Hermelijn is populair bij zijn patiënten – foto: Belkis Osepa

 
Ruim 60 patiënten en sympathisanten van Hermelijn propten zich gisteren in de wachtkamer van zijn huisartsenpraktijk. Ze wilden de dokter steunen tijdens de belegde persconferentie. De sympathisanten liepen daarna naar het ZVK-kantoor als vorm van protest. In 2011 hebben al vierduizend mensen getekend tijdens een handtekeningactie om Hermelijn te steunen.

 
Bed
Dokter Hermelijn is populair bij zijn patiënten. Hij neemt de tijd voor ze, spreekt Papiaments en kent de cultuur. “Ik kan mijn dokter ’s nachts uit zijn bed bellen, en hij komt”, zegt een patiënt. “Voor 10-10-10 was hij als huisarts gevestigd, waarom nu niet?”

 
Hermelijn is wel werkzaam als waarnemend huisarts en als directeur van de Huisartsenpost op Bonaire. Hij mag niet meer in zijn eigen praktijk werken en om als vaste waarnemend naast een gevestigde huisarts te werken, moet hij een ontheffing aanvragen. Terwijl dat niet nodig is voor een huisarts die vóór 10-10-10 gevestigd was op de BES-eilanden. Hermelijn: “Ik ben de enige die een ontheffing moet ophoesten, de rest niet.”

 
Hermelijn stelt ook ter discussie dat Europese artsen wél met een ontheffing van VWS op Bonaire komen werken. Hij heeft een opleiding als basisarts genoten, maar geen huisartsenopleiding gevolgd. Sinds 10-10-10 is die opleiding ook verplicht voor huisartsen die zich op de BES-eilanden vestigen. Volgens Hermelijn speelt dit punt bij hem geen rol, omdat hij medische aantekeningen heeft om als huisarts te werken. Daarnaast werken meer basisartsen als huisartsen op Bonaire.

 
Advocaat Eugene Abdul staat Hermelijn juridisch bij. “Het kan niet zo zijn dat je een huisarts bent vóór 10-10-10 en dan wordt plotseling het verworven recht weggehaald zodat je niet meer kan werken op Bonaire.”

 
BIG-registratie
Niet alleen bij het hebben van een ontheffing heerst onduidelijkheid. Slechts drie huisartsen op Bonaire hebben een BIG-registratie, zegt Hermelijn. “Ik ben er één van.” De registratie geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Hermelijn: “Het is de plicht van Nederland om de gezondheidszorg voor de Bonariaan te waarborgen.”
Het ZVK gaat vandaag weer aan tafel zitten met Hermelijn, zegt directeur Nico de Jong. “Als hij stelt de ontheffing niet nodig te hebben, dan moet hij de papieren laten zien waaruit dat blijkt. Pas dan kan het ZVK bekijken of hij in aanmerking komt voor een zorgcontract.”

 
Gedeputeerde Hans Els belast met de gezondheidszorg kwam persoonlijk poolshoogte nemen bij de praktijk van Hermelijn. Els pleit voor verhoging van de kwaliteit van medische beoefenaars. “De onevenredigheid in kwaliteit is een knelpunt. Hermelijn heeft een BIG-registratie en dat is een norm die we moeten handhaven om de kwaliteit van de zorg voor het volk te behouden.”

 
Door Belkis Osepa